Незалежна громадсько-політична газета

У лісництвах відкачали перший мед

Лісовий мед є одним із елітних серед продуктів бджільництва. Присутність терпкості у його ароматі та неймовірний бурштиновий відтінок зауважить не лише бувалий пасічник, а й пересічний споживач.

unnamed

За словами заступника директора ДП “Камінь-Каширське лісове господарство” Андрія Мися, на території лісгоспу діють чотири лісові пасіки, в яких заселено майже двісті бджолосімей. Найдавніша із них розташувалася в межах Кримненського лісництва. Це робоча пасіка із п’ятдесятьма вуликами. Нинішній сезон став традиційно продуктивним, тож вдалося викачати 300 кілограмів високоякісного меду.

— Цей мед найцінніший, адже заготовляється він із різнотрав’я. Він суттєво відрізняється від того, що збирають трудолюбиві комахи із переносних пасік. Адже рослини, з яких бджоли збирають нектар, ростуть якнайдалі від забруднених місць.

unnamed (10)

Лісовий продукт — найкорисніший, тому самі працівники галузі першими стоять у черзі, аби придбати його. За літр лісового меду у торговельних мережах міста правлять від 280 до 300 гривень. Втім медовий врожай наших пасік так і не потрапив на прилавки магазинів, його розкупили самі ж лісівники, — зазначає Андрій Вікторович.

Крім того, по одній молодій пасіці бджолярі заклали на території Добренського, Карпилівського та Бузаківського лісництв. Найближчим часом цих бджолосімей турбувати не планують. Новоствореним дадуть можливість розмножуватись, а продукт їхньої кропіткої праці спробують дещо пізніше, каже Андрій Мись.

Створення пасік — корисна справа і для самого лісу. Адже завдяки присутності тут розумних комах істотно збільшуються врожаї ягід, дикрослих плодових дерев та кущів.

Леся МІНІБАЄВА.

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *