Незалежна громадсько-політична газета

Художниці створили патріотичне полотно площею 90 квадратних метрів

Під звуки сирен повітряної тривоги, симфонію дощу, вітальні сигнали автівок та вигуки подорожуючих «Слава Україні!» на фасаді однієї з будівель по вулиці Ковельській у Камені-Каширському народжувався перший мурал з патріотичними кольорами, з якого барвисто виринають кетяги калини, карта України та гасла «Слава Україні! Героям слава!», «Разом ми сила!», «Доброго вечора, ми з України!», «Все буде Україна!»

8У такий спосіб місцеві художниці хотіли подякувати Збройним силам та іншим формуванням, які мужньо несуть службу, боронячи рідну державу, аби наше місто продовжувало жити звичним ритмом. Адже і їхні рідні також зараз перебувають у лавах захисників і знають усю ціну нашого спокою й миру тут.

2Втілювали ідею викладачі образотворчого мистецтва Камінь-Каширської дитячої школи мистецтв і будинку дитячої та юнацької творчості міста Людмила Бірук, Наталія Анохіна, Ніна Качановська й Олена Козік. Ініціювали ж створення першого муралу в райцентрі управління гуманітарної політики міськради та підприємець Сергій Пилипчук. Підтримали також акцію спонсорською допомогою Роман Коник, Ярослав Мельник, Андрій Давидюк.
6«Відрадно, що міськрада йде назустріч й вітає облагородження будівель у такий спосіб. Адже це стане не лише окрасою населеного пункту, але й мотивацією усім подорожнім та підтримкою нашим воїнам. Чоловіки з наших сімей також боронять країну від загарбників. Це нагадування всім, що ми сильні й нашу країну не подолати», – гуртом кажуть художниці, які щойно завершили картину довжиною 30 й висотою до 3 метрів. На таку площу довелося витратити орієнтовно 5 великогабаритних відер різнобарвної фарби. Попередньо стіну також очищали від пилу й грунтували.
Працювати, розповідають, було дуже приємно. Хоча, коли розпочинали роботу, на вулиці панувала ще весняна прохолода, руки мерзли. Потім завадили тижневі дощі, розпочалась Світла седмиця. Тож доводилось робити тривалі перерви між днями, коли вдавалось покреативити. Загалом на все пішло 5 повноцінних днів. Екстриму дещо додавала робота на висоті. Люди довкола намагалися хоча б частково доєднатися до справи: хтось приносив гарячу каву й солодощі мисткиням, дехто підходив з добрим словом чи підбадьорював вигуками патріотичних гасел.
«Хотілося б з навчальною та виховною метою долучити до таких заходів наших вихованців. Однак обставини воєнного стану не дозволяли це зробити. Сподіваємось, у майбутньому обов’язково це вдасться реалізувати. Й у нашому місті з’явиться ще не один вуличний витвір мистецтва, це стане модним і популярним серед молодого покоління», – зазначають викладачки.

1Розмову підтримав очільник управління гуманітарної політики міськради Сергій Лукашук. Він зауважив, що справді за сприяння міськради та підприємців й надалі будуть заохочувати подібні мистецькі акції. Правда, які саме об’єкти можна оздобити, ще не визначилися. А один із ініціаторів появи муралу на Ковельській Сергій Пилипчук планує з часом взятися також за упорядкування території біля нього: при нагоді завезти землі, дещо вирівняти ділянку, посіяти квіти.

7Тим часом поблизу вже готового арт-витвору сповільнюють рух автівки, водії й пасажири вдивляються в написи на стіні. Хтось робить селфі та фото. Пробігають повз діти, аргументують доречність тих чи інших висловів, обговорюють кольорову гаму полотна, вносять пропозиції що б ще 12десь було добре намалювати, які місця в місті потребують такого ж патріотичного екстер’єру. Тож світле майбутнє у нас таки буде!

Іванна ГАЙДУЧИК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *