Незалежна громадсько-політична газета

Будьте обачні! На вас полюють телефонні шахраї!

Злочинний світ надзвичайно динамічно вдосконалюється у кіберпросторі. Спритники, які норовлять збагатитись за рахунок пересічних людей, вигадали нову витончену схему. Жертвами обману уже стали дві молоді жінки із Каменя-Каширського.

unnamed (4)

— Афера, на перший погляд, виглядає цілком безневинно, — розповідає начальник сектору дізнання Камінь-Каширського райвідділу поліції Роман Ханейчук. — Вам телефонує незнайомець із невідомого номера вашого ж оператора зв’язку, до прикладу «Київстар». Він повідомляє, що є представником даної компанії, може навіть назвати своє ім’я чи прізвище. Далі каже, що ви, як користувач даної мережі, під загрозою атаки шахраїв, які можуть, наприклад, вивідати персональні дані, або ще гірше — зняти гроші з карткового рахунку. Аби цього не сталося, незнайомець пропонує допомогу начебто від оператора зв’язку. “Ви зараз отримаєте СМС-повідомлення з кодом. Ми вам перетелефонуємо за мить, аби ви нам повідомили цей код”, — спокійно і впевнено говорить ваш співрозмовник. Звичайно, людина, якій повідомили подібне, жодним чином не ставить під сумнів те, що щойно почула. А отже, коли замаскований шахрай зателефонує вдруге, вона йому без жодної підозри повідомить злощасний код, що значиться в отриманій есемесці. Із цього моменту необачна жертва опиняється на гачку у шахрая. Вмить ваш телефон стає некерованим, заблокованим, яким не можна користуватися.
А все тому, що шахраї роблять дублікат SIM-карти та, отримавши персональні дані людини, оформляють, як правило, швидкі кредити, мають доступ до «Приват 24», користуються грошовими коштами своїх жертв, — зазначив Роман Ханейчук.
Цього року ось саме в таку пастку зловмисників потрапили двоє молодих жінок із Каменя-Каширського. Обидві заявниці віком від 25 до 30 років. За словами Романа Ханейчука, саме ця вікова категорія потерпілих є часто «зручною» для ошуканців. Якщо раніше афері піддавалися літні люди, то останнім часом, власне, молодь втрачає пильність. Крім того, каже поліцейський, є припущення, що обманутих в місті може бути значно більше, але не всі звертаються по допомогу до правоохоронних органів.
Отже, шановні читачі, якщо ви стали об’єктом зацікавлення з боку кіберзлочинців, у жодному разі не називайте будь-яких даних про себе і негайно покладіть слухавку. Можете зателефонувати в офіційний контакт-центр оператора або банку та повідомити про отриманий дзвінок для того, аби вони додали номер шахраїв у чорний список. Ну і, звісно, слід повідомити про це поліцію.
Станом на сьогодні за фактами заволодіння чужим майном двох жительок Каменя-Каширського відкрито кримінальні провадження (ч.1 ст.190 ККУ).

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *