Незалежна громадсько-політична газета

Коштів виділили вдвічі менше

Помітно, що з року в рік держава поступово згортає програми захисту громадян, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи

892283-moz-ukrayini-zatverdiv-novi-pravila-vipisuvannya-retseptiv-na-liki

            Фото ілюстративне.

Коштів на відшкодування вартості ліків, придбаних за так званими «чорнобильськими» рецептами, цього року громадам Камінь-Каширського району виділили менше у два рази в порівнянні з минулорічним. А тому жителям рекомендують задля здешевлення амбулаторного лікування не забувати про те, що можна скористатися, наприклад, програмою реімбурсації «Доступні ліки».

За інформацією управління соцзахисту населення Камінь-Каширської РДА, обласна рада спрямувала зі свого бюджету субвенцію на пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, лише 3 мільйони 150 тисяч гривень. Для порівняння: у минулому році ця сума становила 7 мільйонів 300 тисяч гривень і вона однаково не покривала потреби. А отримують громади району ці кошти відповідно до кількості зареєстрованих на їх території осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС та мають право на забезпечення пільговим медичним обслуговуванням.
Найменше на відшкодування ліків за рецептами та зубопротезування отримає у 2022 році Сошичненська сільська рада – лише 200 тисяч гривень. Як поінформували у громаді, на 200 тисяч гривень торік вони мали лише боргу по відшкодуванню за «чорнобильськими» рецептами, прийнятими у 2020 році. Протягом 2021-го намагалися його частково погасити, але в результаті вийшло, що виник борг ще й за 2021-ий.
— Отримавши кошторисне призначення на 2022 рік, бачимо, що виплатити людям відшкодування за ліки, придбані за «чорнобильськими» рецептами, у повній мірі знову не зможемо, — робить висновок в.о. начальника гуманітарного відділу Сошичненської сільської ради Олександр Войтюк.
У той же час Прилісненській громаді дістанеться не набагато більше – кошторисне призначення субвенції передбачає 225 тисяч гривень на рік на пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Маневицька ТГ отримає 670 тисяч гривень, а Любешівська – 762 тисячі.
У Камінь-Каширську міську раду має надійти найбільше – 1,3 мільйона гривень. Але в громаді завбачують, що коштів бракуватиме.
— Прийом рецептів та виплату відшкодування ми здійснюємо відповідно до Порядку, затвердженого обласною адміністрацією. Отриманих торік майже 3 мільйони гривень обласної субвенції нам не вистачило, аби здійснити виплати за усіма прийнятими від населення рецептами у 2021 році. Тому протягом першого кварталу поточного року закриватимемо борг, що виник, — каже міський голова Віктор Пась. Він наголосив: саме через брак коштів, зменшення обсягу субвенції з обласного бюджету на пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, виконавчий комітет міської ради прийняв рішення про те, що у 2022 році прийом заяв на відшкодування витрат за придбані лікарські засоби за пільговими рецептами розпочнуть лише з 1 березня. Мовляв, однаково здійснювати нарахування витрат громадянам зобов’язані проводити лише у межах плану асигнувань загального фонду бюджету у порядку черговості реєстрації заяв.
Тим часом в управлінні соцзахисту населення Камінь-Каширської РДА кажуть: сподіватися на те, що коштів згодом додадуть, не варто. А тому рекомендують не забувати про те, що діють й інші програми, які дозволяють людям скористатися пільговим придбанням ліків. Такою є програма «Доступні ліки».

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *