Незалежна громадсько-політична газета

Віктор Пась: “Громада розвиватиметься попри все”

У цьому плані великі надії покладають у міськраді передусім на кошти субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток

91_main

Депутати Камінь-Каширської міської ради затвердили бюджет на наступний 2022 рік.
Головний фінансовий документ громади вважають оптимістичним, хоч його дохідна частина не повністю покриває потреби. Важливо, в чому переконані як керівництво, фінансові спеціалісти органу місцевого самоврядування, так і депутати, — створити умови для «заведення» у ТГ нових коштів. Відтак у бюджеті на наступний рік звернули увагу на виготовлення проєктної документації, яка дозволить залучати, зокрема, державні інвестиції.

Депутати затвердили кошторис доходів і видатків міської ради, яким керуватимуться у 2022 році, у розмірі 513 мільйонів 632 тисячі 437 гривень. Цих коштів, за словами міського голови Віктора Пася, трохи не вистачає, аби повністю задовольнити намічені потреби.
«Якщо проаналізувати показники, які подавали структурні підрозділи міської ради щодо їхніх фінансових потреб у 2022 році, і те, що ми можемо реально забезпечити, то різниця складає 31 мільйон 49 тисяч гривень. Тому не скажу, що ситуація сприятлива. Однак вона у нас кожного року є такою», — зауважив Віктор Пась.
Так, судячи із прогнозованих видатків, фінансисти звертають увагу на порівняно суттєве збільшення витрат у наступному році на енергоносії.
«Ви знаєте, яка ціна була на електроенергію — 2,50 грн/кВт, а тепер закладаємо 7,50 грн/кВт. Газ був по 8 грн/куб — сьогодні ми його купуємо по 17 грн», — прокоментував Віктор Іванович, звернувши увагу і на видатки на заробітну плату.
За словами посадовця, у 2021 році заробітна плата в структурі бюджету міської ради складала 94 відсотки. Тож довелося переглянути доцільність таких витрат. У результаті в бюджеті 2022 року цей відсоток вдалося зменшити до 88.
«Ми працюємо над оптимізацією мережі практично в усіх закладах, бо не можемо утримувати буквально все. Треба аналізувати, на скільки воно приносить користь. Якщо, наприклад, звернемо увагу на бібліотечну систему, то не можемо не помітити певну диспропорцію: у 2021 році ми 6 мільйонів витратили на зарплату, а лише на 30 тисяч гривень купили книжок», — зазначив очільник міської ради.
Але Камінь-Каширська територіальна громада не лише економитиме у 2022-му – обіцяють активно працювати і над збільшенням власних доходів.
«У цьому році ми мали більше 20 мільйонів гривень перевиконання. Не можу сказати, скільки буде таких коштів у наступному, але наші структурні підрозділи працюють у плані збільшення надходжень до бюджету, зокрема, від акцизних товарів, з продажу та оренди земельних ділянок. Це ті джерела, компенсатори, які у Кабміні передбачали при формуванні державного бюджету, поступово зменшуючи дотації. Так, у 2022-му базову дотацію ми ще матимемо, а от дотації вирівнювання, яка була у попередні роки і ми її отримували близько 11 мільйонів, уже не буде», — звернув увагу Віктор Пась.
Попри все у міській раді певні: у наступному році громада розвиватиметься за будь-яких обставин. Велику надію покладають передусім на кошти субвенції на соціально-економічний розвиток. Мовляв, у державному бюджеті на 2022-ий заклали на це коштів у 6 разів більше, ніж, наприклад, у 2021-му. А як відомо, народна депутатка Ірина Констанкевич вже не один рік старається «заводити» ці кошти у громади свого округу. Долучився до цієї справи тепер і парламентар Валерій Стернійчук. Відтак у міській раді, як запевняють, працюватимуть над виготовленням проєктно-кошторисних документацій на різні об’єкти, аби можна було претендувати на кошти субвенцій з держбюджету.
«Будемо продовжувати робити тротуари, вуличне освітлення, ремонт доріг, будівництво асфальтованих доріг (покращення їхнього стану)»,— узагальнив Віктор Пась.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *