Незалежна громадсько-політична газета

Використання земель контролюватиме громада

Прилісненська сільська рада — єдина територіальна громада у Камінь-Каширському районі, яка створила комунальне підприємство для вирішення всього комплексу земельних питань на своїй території.
Близько пів року тому вона прийняла відповідне рішення, а вже сьогодні в Публічній кадастровій карті з’явились перші ділянки, розроблені КП «Бюро землеустрою та містобудування».

258110987_382471080270977_5871213874079657596_n

— Коли громади стали власниками земель за межами населених пунктів, вони отримали право самостійно розпоряджатися ними. Ми розуміли, що, аби це відбувалося розумно, повинні мати повноцінну базу даних про всі землі на паперових та електронних носіях. Відтак над її створенням і почали працювати, — зауважив заступник голови Прилісненської сільської ради Олексій Гнатюк.
Посадовець переконаний, що з комунальним підприємством зробити це буде набагато простіше. Та й люди, мовляв, матимуть можливість оформити необхідну документацію на свої земельні наділи, будинки дешевше, ніж у приватних структурах. У жителів Прилісненської громади, за словами Олексія Гнатюка, залишаються не витребуваними ще дуже багато земельних часток (паїв). А завершити їх оформлення необхідно до 2025 року.
— Наше комунальне підприємство допоможе пришвидшити проведення інвентаризації всіх земель у громаді, що своєю чергою спростить контроль за самовільним зайняттям ділянок, нецільовим їх використанням. Сподіваємося, нам вдасться знайти спеціаліста і згодом бюро займатиметься виготовленням містобудівної документації, — конкретизує Олексій Іванович.
Отож, прилісненське бюро землеустрою та містобудування здійснюватиме господарську діяльність для задоволення потреб сільської ради, фізичних та юридичних осіб в наданні послуг, пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, технічною інвентаризацією, паспортизацією та оцінкою об’єктів нерухомого майна, виконання робіт у сфері землеустрою, топографо-геодезичних та інших робіт. Для цього із бюджету територіальної громади профінансували придбання комп’ютерної техніки, мають намір також закупити сучасне обладнання — геодезичні GPS приймачі, інший інвентар. Витрати на все можуть скласти до півтори сотні тисяч гривень. Проте керівництво громади переконане, що справа того варта – це дасть реальну можливість не лише збільшувати надходження до бюджету, формувати пропозиції для залучення інвестора та ведення бізнесу, а й резервувати перспективні для розвитку громади території, контролювати ефективність використання земельних ресурсів.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *