Незалежна громадсько-політична газета

Ремонт доріг, розвиток сільськогосподарського виробництва і видобування корисних порід

Ці та інші вектори розвитку Прилісненської громади нещодавно окреслив заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олексій Гнатюк в ефірі програми «Позиція» на 12 каналі. Натомість консультант із бюджетних питань Асоціації міст України Василь Гром запевнив, що ця громада має всі підстави бути самодостатньою заможною територіальною одиницею. Мовляв, уже зараз на користь цього свідчать аналіз основних показників місцевого бюджету і чіткий стратегічний напрям розвитку на основі створення доданої вартості та методичного збільшення доходів.

60865c23dfbb0-b76a130a645fa3b89b21e79457e6bd04jpeg

 

 

Зі слів Олексія Гнатюка, усі звикли сприймати бурштин як панацею фінансових проблем будь-якої ради, однак за раціонального підходу громада може також заробляти на видобутку піску, глини, сапропелю. Між тим, ціна на «сонячний камінь» в останні роки падає і його видобуток, залежно від глибини залягання, вже не такий рентабельний за ринковими цінами. Водночас під час розробки паспорта покладів надр на її території виявили 20 родовищ, зокрема – засвідчили прояви кімберлітових трубок, де знаходяться алмази. Наразі паспорт фактично готовий до затвердження, затим – можна залучати інвесторів. Проте, зауважують, цьогоріч створене КП «Прилісненадраресурс» не зациклилось лише на корисних копалинах. Підприємство також передбачає такі види діяльності, як ведення сільського та лісового господарств. Так, у громаді налаштовані розвивати сільськогосподарське мініпідприємництво (зокрема, ягідництво) і створити своє відокремлене спеціалізоване лісове підприємство, на що планують передати півтори тисячі гектарів земель за межами населених пунктів. У зв’язку з цим також розглядають можливість переробки деревини, налагодження виробництва пелет й інших альтернативних видів палива у співпраці з Любешівською та Маневицькою громадами.
Що ж стосується розвитку дорожньої інфраструктури, то з моменту створення громади багато питань щодо покращення дорожнього покриття в сільській раді вирішили за кошти місцевого бюджету та інфраструктурної субвенції. Зокрема, в кожному селі облаштували по білощебеневій дорозі, а в Прилісному з’єднали асфальтом найбільші вулиці села. Цьогоріч, зокрема, зробили автошлях в Городку один із найстаріших в громаді), поладнали вулицю Любешівську в Тоболах, зараз замовляють проєкти по капітальному ремонту вулиць у Нових Червищах і Тоболах.
– Для розуміння: кілометр капітального ремонту – це 5 мільйонів гривень, тож самостійно справитися із проблемою бездоріжжя можуть не всі. Це посильно хіба що Луцьку, де на одному проспекті проживає сотні платників податків, але не селу. Наше ж завдання за 5 років проасфальтувати центральні вулиці, а бічні хоча б поробити білощебеневими, – зауважив під час ефіру Олексій Гнатюк. Гості студії також зійшлися на тому, що місцевим мешканцям потрібно виявити терпіння, адже важко за один рік вирішити усі проблеми села, якщо в ньому десятиліттями нічого не робили та навіть не переймалися наповненням бюджету. Все ж, важливо, що перші кроки здійснено і в громади є економічний потенціал.

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *