Незалежна громадсько-політична газета

Речові «пакунки малюка» повернулися

Тепер сім’ї, у яких народилася дитина, можуть обирати між грошовою компенсацією і натуральною формою цієї разової державної допомоги. Згідно з ухваленим у березні 2021 року законопроєктом № 5064, її вартість становить три прожиткові мінімуми для дітей до 6 років – 5 тисяч 763 гривні.

0-02-0a-b6cca05eb6d39a2187e17f6a51e694bec70a0a35bdaf609f31747f341aea5219_1c6d9e1b54a767-outcl5vrbm8vvccnwk1coaf4pnmb6kmr9jakzgxokg-1

Нагадаємо, через затримку тендерних процедур вже навесні «пакунків малюка» не було ніде, тож всі без винятку новоспечені батьки отримували грошову компенсацію. Нарешті у Мінсоцполітики визначилися з вибором закупівельної організації і, відповідно, виробником таких пакунків: переможцем стала компанія «Скай Трейд Україна», з якою уклали угоду до кінця поточного року. Тож з жовтня пологові будинки та центри соціального захисту у всіх регіонах держави почали отримувати свої «бебі-бокси». Перші 217 пакунків для новонароджених отримала і Волинь, з них 70 нещодавно надійшло у пологове відділення Камінь-Каширської центральної районної лікарні. Вони містять більш як 30 найнеобхідніших для немовлят у перші місяці життя предметів: комплекти одягу різних розмірів (боді на довгий і короткий рукави, сліпи, повзунки, сорочки, шкарпетки тощо), елементи постільної білизни, підгузки, засоби гігієни, іграшки, розвивальний килимок та ін. Зі слів заввідділу дослідження рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Людмили Черенько, наповнення речового набору нині покращилося, адже постачальник надав перевагу речам українського виробника зі зрозумілим складом перед речами із Китаю, які нерідко були гіршої якості.
Як повідомили у пологовому відділенні Камінь-Каширської ЦРЛ, “бебі-бокси” здебільшого обирають ті, хто народжує вперше. Сім’ї, у яких вже є діти, воліють отримати картку з грошима, яку протягом року можна використати у спеціальних магазинах на власний розсуд. Зауважимо, що останнім часом перелік таких об’єктів у Камені-Каширському і районі збільшився. Так, згідно із даними про роздрібні торговельні точки з Реєстру закладів торгівлі, що приєдналися до публічного договору про реалізацію проєкту монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», розміщеними на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України, розрахуватися такою картою можна у дитячому магазині «Kinder Boom», що в Універмазі, в гуртівні побутової хімії (вул. Ковельська,174) та аптеках «Подорожник» (пл. Культури,13), №4 (вул. Шевченка, 12), №12 (вул. Шевченка, 7-1), №2 (село Раків Ліс). У Любешові кошти компенсації можна використати на придбання дитячих товарів у аптеках «Подорожник» (вул. Незалежності, 14 та вул. Незалежності, 60), магазинах «Eva» (вул. Незалежності, 49) та «Вілга» (30-річчя Перемоги, 2а). Дещо різноманітніший вибір закладів торгівлі, які приєдналися до проєкту монетизації «пакунка малюка», у Маневичах: аптека БАМ (вул.100-річчя Маневич, 14), магазин «Eva» (вул. 100-річчя Маневич, 5), дитячі магазини «Росинка» (вул. 100-річчя Маневич, 40, корп.1) та «Карапуз» (вул. Горького, 9), магазинах «Шанс» (вул. Івана Франка, 3), «Сонечко» (пр. Волі, 2а). Розплатитися згадуваною карткою можна й у наземних торговельних точках інших міст, а також у 342 інтернет-магазинах, перелік яких легко віднайти на сайті профільного міністерства у розділі «Пакунок малюка».

Іванна ВЕЛИЧКО.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *