Незалежна громадсько-політична газета

Корисна альтернатива цукеркам – пастила

Натуральні солодощі з максимальним збереженням поживних мікроелементів заповзялася готувати камінь-каширка Вікторія Гарбарчук. Її інстаграм-бренд з оригінальною назвою «Сушка-петрушка»  (Sushkapetrushka) поступово підкорює серця і шлунки вибагливих ласунів.

 

20210826_164219Раніше Вікторія працювала медсестрою у місцевій лікарні, а коли вийшла у декретну відпустку, зрозуміла, що не готова даремно гаяти часу. Так їй на думку спала ідея зайнятися виготовленням пастили, адже зараз як ніколи стала популярною тема правильного харчування і здорового способу життя. З іншого боку — це нова для Каменя-Каширського ніша у можливості розвитку власної справи. Відтак уже рік дівчина невтомно експериментує із смаковими поєднаннями і привчає краян до вітамінізованого харчування.

– Найперше прагнула, аби моя дитина їла максимально корисні продукти, а коли рідні високо оцінили нову для себе альтернативу промисловим солодощам – вирішила ділитися такими снеками з іншими матусями. Спочатку зробила пастилу з яблук, адже це основа прикорму для наймолодших. Потім почала сміливо фантазувати і цей процес захопив. Приємно, що й краянам такі ласощі припали до душі. Тепер хочу, аби смаком дитинства й задоволення стала пастила. Тим паче, що вона корисна не тільки для малечі, але й вагітним, спортсменам, діабетикам тощо, – зауважує майстриня.

192152249_117216217151195_6068088511063740219_nЖоден «ідеальний» рецепт з інтернету не може гарантувати 100-відсоткового успіху, тож Вікторії потрібно було до всього прийти самій. Придбала професійну електросушарку, методом проб і помилок знайшла правильну структуру для пастили і підібрала гармонійне поєднання фруктів. Тепер готує близько 20-ти видів корисних смаколиків. В асортименті – апельсин, лимон, вишня, малина, чорниця, абрикос, груша, слива, шовковиця, яблуко з грецьким горіхом або кокосовою стружкою, ківі та м’ята, банан та какао, і навіть… щавель. У планах – висушений екоснек з помідорів та моркви. Моя співрозмовниця зізнається: на перший погляд приготування пастили нескладне, але насправді це зовсім непросто. І загайно. Щонайменше потрібно запекти яблука без шкірки та кісточок, вгадати із консистенцією пюре та пропорціями інгредієнтів і витримати більше 10 годин, аби оцінити готовий до споживання виріб. Водночас є такі поєднання, які «не піддаються» з першого разу і добряче випробовують нерви господинь на міцність. Наприклад, досвід висушування пастили з хурмою тричі був для Вікторії невдалим, норовливим складником виявився і йогурт. Натомість фаворитами майстрині стали ласунки з апельсином, а також «дует» яблуко-груша – особливо смачне і солодке поєднання завдяки природним властивостям фруктів, бо ж пастила готується без грама цукру чи будь-яких інших складників на кшталт барвників чи ароматизаторів, підсилювачів смаку. Максимум, що можна додати, – це трішки меду, і то лишень у випадку, якщо фрукти занадто кислі. Все ж цінність і секрет популярності пастили — у дієтичності та низькокалорійності. Цей продукт зберігає всі поживні речовини та корисні властивості фруктів чи ягід завдяки тому, що виготовляється без термічної обробки. У свою чергу, технологія випаровування вологи робить такі солодощі ще й концентрованими: у 100 грамах пастили міститься близько 1,5 кілограма фруктів! При цьому, зауважує підприємлива господиня, зберігається до 97 відсотків вітамінів.

241381891_3081926692091771_3615406589611498354_nВікторія Гарбарчук так захопилася ідеєю заміни цукерок натуральними продуктами, що взялася також за виготовлення фруктових чіпсів  (фріпсів). Справжнім відкриттям літнього сезону для неї стали кавунові – яскраві і надзвичайно солодкі, а зимові улюблениці – яблучні з медом та горішками. Пропонує аудиторії й нині популярні в Америці та Західній Європі джерки – в’ялене (підсушене) мариноване м’ясо. Таким чином виходять оригінальні закуски із соленим, пікантним та напівсолодким присмаком, які зберігаються тривалий час і без охолодження. До слова, такі наїдки обрано навіть їжею космонавтів NASA. Звичайно, багатьом краянам перелічені вище кулінарні вироби ще зовсім незнайомі і незрозумілі, однак наша героїня вірить, що невдовзі ситуація зміниться. Можливо, з часом Камінь-Каширщина гордо зазвучить новою торговою маркою. Все ж, переконана завзята Вікторія, якщо будеш вірити у свою справу, то все вийде.

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *