Незалежна громадсько-політична газета

Розсварили сусідів…пікінес і кури

Собака подушив пернатих, а господар курочок покарав його якнайжорстокіше — убив

Минулого тижня до редакції «Полісся» завітав житель Каменя-Каширського Анастасій Михальчук. Він зі слізьми на очах приніс у мішку свого вбитого собаку породи пікінес. За словами чоловіка, пса відправив на той світ його тридцятирічний сусід Анатолій Карпук. Мовляв, у такий жорстокий спосіб останній йому помстився за подушені собакою кури. Продемонструвавши наочний приклад наруги над твариною, обурений чоловік вимагав від медійників широкого розголосу про вчинок кривдника на шпальтах газети. Так, господар не виправдовує свого чотирилапого тепер уже покійного улюбленця. Він обіцяє відшкодувати матеріальні збитки за знищене собачкою птаство. Але разом з тим і переконаний, що розправа над твариною у жорстокий спосіб (проколотий гострим предметом) — негідний для людини вчинок.

unnamed (77)Відтворюючи події того дня, гість редакції розповів про гнітючу картину, що йому довелось спостерігати, повернувшись із поля додому.
— Й досі вражений побаченим: на подвір’ї лежали подушені кури та мій мертвий песик, — згадує Анастасій Денисович. — Як з’ясувалося згодом, їх сюди привіз сусід. Мовляв, подивися, що натворив твій пес. Він висунув до мене претензію про відшкодування коштів за курчат. Звісно, домашню птицю я йому відкуплю, однак його безжальну витівку пробачити не зможу, адже такого пса він мені не знайде, — розповів із слізьми на очах вельми розгніваний чоловік.
Для об’єктивності оповіді про конфлікт сусідів журналістам цікаво було почути не менш значущу думку так званого «відповідача у справі», а саме Анатолія Карпука. Чоловік не виправдовує себе та й не заперечує того факту, що справді він забив собаку, втім каже, що не міг стерпіти, коли цей пес вкотре поглумився над пернатими в межах його домогосподарства.
Пан Анатолій розповідає, що забіг до курника, зачувши пташиний галас. Виявляється кури наробили рейваху, бо орудували там аж два пікінеси. За його словами, господарем іншого пса є також Анастасій Денисович. Чотирилапі, як стверджує чоловік, роком раніше в нього задушили кілька індиків, втім на вимогу родичів Анатолія господар так і не прив’язав собак. Нині пікінес задушив восьмеро уже підгодованих курчат та дві дорослі курки. Крім того пси наполохали й малих курчат, котрі від страху забилися й довго сиділи в очереті.
— У цій ситуації, безумовно, шкода і курей, і собаку, та й те, що осквернив своє ім’я, — каже Анатолій Карпук. — Втім конфлікт можна було б залагодити, не надаючи йому широкого розголосу, якби власник собаки одразу погодився відшкодувати нам збитки за подушену птицю. Однак останній навідріз відмовився це зробити, тож довелося звернутися в поліцію, щоб законним шляхом врегулювати колізію, — підсумував пан Анатолій.
Врахувавши усі обставини та заслухавши покази учасників конфлікту, поліцейські прийшли до висновку не притягати до правової відповідальності жодного із них. Справу кваліфіковано як майновий злочин, що породжує цивільно-правові відносини. Разом із тим правоохоронці пояснюють: якби Анатолій Карпук вбив собаку навмисне на дорозі, у парку чи в іншому місці, то поніс би відповідальність кримінального характеру. Однак, в даному випадку він захищав своє майно.
Тим часом закон не звільняє від відповідальності і власника пікінеса за неналежне його утримання. Позаяк мисливський собака має бути на прив’язі, а гуляти — лише з повідком. Втім, у зв’язку із загибеллю чотирилапого його господаря не каратимуть.

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *