Незалежна громадсько-політична газета

Віталій ДЕРКАЧ: “Рятувальники завжди готові до будь-яких викликів”

У рамках адміністративної реформи відбулася реорганізація ланки цивільного захисту, що передбачає передачу більших повноважень та ресурсів на рівні новостворених районів і територіальних громад.

Разом зі структурною перебудовою відбулися й відповідні кадрові зміни в керівництві Камінь-Каширського районного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій. Так, із 9 червня новостворене управління в укрупненому районі очолив вихідець з Любешівщини підполковник служби цивільного захисту Віталій Деркач.

unnamed (16)Напередодні професійного свята, яке співробітники ДСНС України відзначають 17 вересня, Віталій Миколайович зустрівся із журналістами “Полісся” і дав коротеньке інтерв’ю.

 

unnamed (1)Віталію Миколайовичу, які зміни торкнулися кадрового складу в структурі колишніх Любешівського та Маневицького районних відділів ДСНС?

— Кадрові перестановки були обумовлені передусім реорганізацією самих підрозділів. Оскільки в Камені-Каширському створено районне управління, відповідно відділи і сектори головного управління на місцях ліквідували. Натомість у Любешові та Маневичах залишилися пожежно-рятувальні частини, які безпосередньо залучаються до ліквідації надзвичайних ситуацій, пожеж тощо. Весь інспекторський склад зосередився у Камені-Каширському. А загалом у службі району налічується 97 працівників.

 

— Наближається зимовий період, а це, як відомо, — час, коли трапляється чи не найбільше надзвичайних ситуацій, що несуть загрозу життю людей…

— Рятувальники завжди перші там, де необхідна невідкладна допомога, відтак ми повсякчас готові до будь-яких викликів, що їх підносить нам життя. І ця пора року відрізняється найперше тим, що при настанні холодів люди застосовують пічне опалення, вмикають електроприлади обігріву. На жаль, не всі люди свідомі того, що правил пожежної безпеки необхідно дотримуватись. Тому трапляються непоодинокі випадки отруєння чадним газом, загибель людей у вогні. Щодо оперативної обстановки, то на сьогодні можу констатувати, що саме пожеж трапляється досить таки багато. Навіть за вчорашній день (мова йшла про четвер, 9 вересня) рятувальники  приборкали 5 пожеж. Натомість тішить зменшення загорань в екосистемах. Переконаний, що на це вплинуло збільшення штрафів за спалювання сухої рослинності, залишків від сільгоспдіяльності. Крім того, щоб запобігти спалахам в широких масштабах, ми проводимо рейди і перевірки спільно з лісівниками, екологічною інспекцією та працівниками поліції.

На відміну від минулого року ситуації, цього літа не горіли торфовища. У попередні роки це було масовим явищем, на ліквідацію якого витрачались величезні матеріальні ресурси.

— Проведені у минулі роки співробітниками ДСНС перевірки об’єктів соціальної інфраструктури (школи, садочки, лікарні) засвідчили відсутність в останніх протипожежних автоматичних сигналізацій. Чи змінилася ситуація на краще нині та в яких саме закладах дослухалися до ваших вимог?

— Рівень небезпеки у закладах соцсфери, на жаль, має місце, бо недоліки фактично лишилися ті ж самі. Провівши перевірки більшості закладів соціальної інфраструктури ще влітку, можу відмітити, що лише в декількох озвучену проблему усунули. Передусім гостро постало питання у школах, де працівники рятувальної служби виносили приписи про закриття закладу. Зокрема, мова йде про школи у Любешові, Малій Глуші, Житнівці та Осівцях. Поряд із цим зауважу, що облаштування такої сигналізації — вигода надто дорога. Втім згадане порушення правил безпеки карається штрафом від однієї тисячі сімсот гривень. А відповідатиме за це безпосередньо директор закладу освіти.

— Чи зменшилось службове навантаження у рятувальників з появою новоствореної структури — центру безпеки громадян, працівники якої також відповідають за гасіння пожеж.

— Якраз служба ДСНС була ініціатором створення місцевої пожежної охорони на селі. Робота працівників зазначеного центру ефективна на першій стадії розгортання пожежі. Відомо, що відстань від райцентру до того чи іншого населеного пункту може сягати десятків кілометрів. Тож доки рятувальники туди дістануться, вогонь може наробити великого лиха. Натомість завдання місцевих пунктів пожежної охорони до моменту нашого прибуття — підготувати протипожежні засоби та призупинити розгортання вогню. На сьогодні їх матеріально-технічна база розвивається не надто швидкими темпами. Відтак вивільнену техніку, що належала ДСНС, передали на баланс таких центрів. Тож нині їхня робота поліпшується, завдяки чому налагоджується наша співпраця.

— Що побажаєте колегам з нагоди професійного свята?

— Ми побуваємо у кожному підрозділі, запрошуватимемо представників влади, аби разом вшанувати кращих працівників служби. Принагідно за посередництвом газети вітаю тих, хто обрав найскладнішу професію, хто не знає вихідних та свят. Нехай сили, витрачені в напруженій праці вдень і вночі, в спеку та холод, повернуться сторицею. Безстрашні та відважні, ви приходите на допомогу іншим, ризикуючи власним життям, завжди готові до будь-яких випробувань.

Бажаю вам міцного здоров’я, життєвої енергії і стійкості духу, а у ваших родинах нехай завжди панують мир та злагода. І нехай ваші мужні серця завжди зігріває тепло людської подяки за підтримку та професійну допомогу у складних життєвих ситуаціях.

Спілкувалася

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *