Незалежна громадсько-політична газета

Готові узгодити кожну ділянку, де проводитиметься лісозаготівля

Лісівники обіцяють дослухатися до жителів Седлища і врахувати їхню позицію, зокрема, прийняти зауваження стосовно того, який ліс не треба різати. Але зробити це зможуть лише у 2022 році.

DSC_0692Про це йшлося під час “круглого столу”, який відбувся нещодавно на базі ДП «Камінь-Каширськагроліс» з ініціативи нардепки Ірини Констанкевич за участю представників різних рівнів влади, лісогосподарських підприємств, деревообробників, а також громадськості – жителів села Седлище.
Нагадаємо: седлищани, вболіваючи за долю лісів довкола населеного пункту, висловили протест щодо діяльності лісівників та не дозволили їм проводити суцільну вирубку лісу. Селяни поскаржилися на дії працівників лісгоспу і до правоохоронних органів, і звернулися в екологічну інспекцію. Саме непорушна позиція громадськості і стала поштовхом до організації зустрічі.
— Нам боляче дивитися, як вирізають ділянки біля населених пунктів. Ці ліси є особливою цінністю для людей, бо сюди вони завжди ходили по гриби та ягоди. Тепер, наприклад, лише на території Березичівського лісництва протягом 2020-21 років було спиляно 93 гектари. У результаті знищено ягідники та грибниці. Якось дивно виходить: відповідно до законодавства не можна завдавати шкоди рідкісним тваринам та рослинам, але чомусь, коли справа стосується рубок головного користування, ніхто не звертає уваги, скільки тих червонокнижних екземплярів гине. Знову ж не дозволяють чорниці збирати гребінками, бо нищаться їх кущі, але водночас не береться до уваги, скільки пропадає ягідників внаслідок проведення лісозаготівлі, — наголошував на зустрічі представник седлищанської громади Ростислав Крупчик.
Люди переконані, що вирубування лісів, які їм потрібні, можна уникнути. Але начальник Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександр Кватирко каже, що проведення рубок головного користування є не просто бажанням лісівників. Мовляв, держлісгосп зобов’язаний провести заготівлю стиглого лісу, оскільки це частина господарської діяльності, за невиконання котрої передбачена відповідальність.
— Мені теж не подобається те, що ліси біля населених пунктів, куди люди ходили по гриби, ягоди, ми змушені вирізати. А тому вважаю, що доречно буде у наступному, 2022 році, коли відбуватиметься базове лісовпорядкування на території, зокрема ДП «Любешівагроліс», обов’язково залучити громадськість. Тоді можна буде певні лісові масиви, з врахуванням бачення населення, віднести до природоохоронних чи захисних лісів, вирубування яких не допускатиметься відповідно до законодавства. Нині ж, якщо ліс запроектований як стиглий, він має бути включеним в головне користування. І якщо держлісфонд не освоїться, на керівника лісгоспу чекатиме штраф, — пояснював Олександр Михайлович.
Що ж стосується проведення рубок у сезон тиші, то головний лісівник також поділяє думку про обов’язкове врегулювання цієї законодавчої колізії.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *