Незалежна громадсько-політична газета

Створення ОСББ – шлях до покращення життя в будинку

Нерідко від мешканців багатоквартирних будинків можна почути нарікання на неналежну якість надання комунальних послуг, відсутність відповідальності виконавців перед споживачами, безгосподарність, руйнування приміщень тощо. У той час, коли, здається, допомоги чекати нізвідки, поруч – один з найпривабливіших в Україні варіантів вирішення проблеми якісних житлово-комунальних послуг: створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) і залучення інвестицій. Свого часу заклик до об’єднання місцеві проігнорували: у Камені-Каширському було зареєстровано лише 4 ОСББ (2 з них – буквально нещодавно). Тим часом в інших містах – це звична практика.
Відтак ми вирішили дізнатися у сміливців, що змінилося з часу їхнього об’єднання і як це – бути власниками свого будинку.

фото осбб

Аби не бути голослівними, ми звернулися до досвідченіших сусідів із Маневич. ОСББ “Маневичі – Незалежності, 23” було створено 18 травня 2019 року і вже має певні напрацювання у сфері залучення коштів на облаштування свого будинку. Так, приміщенню уже близько 50-ти років і жодного разу в ньому не проводилося капітального ремонту. Його мешканці багато років хотіли провести ремонт покрівлі, яка протікала, писали звернення до органів місцевого самоврядування, але таких коштів в бюджеті не знаходили. Тож потрібно було шукати інших шляхів. Якраз у тому часі стартував проєкт Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) на Волині. Зважаючи, що лише ОСББ має право брати участь в різних програмах і конкурсах по залученню коштів, наважилися об’єднатися. Так стали першим ОСББ районного рівня, яке взяло «теплий кредит» в рамках державної підтримки енергозбереження. Результатом задоволені.
– Перевага в тому, що ми скористалися різними джерелами фінансування. Наш дах вартує 846 тисяч гривень. Майже 500 тисяч – це «теплий кредит», на матеріали. 350 тисяч мали заплатити будівельній компанії за роботи (це кошти з місцевих бюджетів). За актами виконаних робіт держава відразу компенсувала нам 44 відсотки, тож кредит зменшився на 216 тисяч. Допомогла і місцева влада. Маневицька райрада тоді прийняла програму підтримки ОСББ, яка передбачала фінансування 40 відсотків за рахунок районного бюджету, 40 відсотків за рахунок селищного бюджету і 20 відсотків – за рахунок членів об’єднання. Наразі селищна рада уже виділила 100 тисяч, 150 тисяч – районний бюджет. Мешканці будинку внесли 170 тисяч. Аби зменшити тіло кредиту і достроково погасити позику, ми вирішили платити більше. Такими темпами, підрахували, розрахуємося з банком за 2 роки, хоч брали кредит на 7. Розтягувати невигідно і наші відсотки уже набагато менші, – поділилася досвідом роботи свого ОСББ Надія Савчук.
Надія Іванівна розповіла, що з огляду на цей факт вирішили збирати по 10 тисяч гривень з будинку у місяць. Розмір членських внесків з власників квартир (а їх 16) визначили за площею житлового приміщення. Якби не поспішали, то, умовно, достатньо було б збирати з 3-кімнатної квартири по 300, 2-кімнатної — по 200 і 1-кімнатної — по 150 гривень у місяць. Наразі ця сума вдвічі вища. Водночас деякі жителі зрозуміли, що так зручно вирішувати проблеми, і готові, коли дійде справа до утеплення фасаду, заплатити відразу повну суму своєї частки. Наразі ж зі спільної каси також оплачують вивезення сміття та освітлення під’їздів. Зауважили, що нині утримання будинку обходиться дешевше, аніж коли кожна квартира платила окремо. Тим паче, є можливість проводити ремонт і територія довкола помітно змінилася. Так, жителі будинку навели порядок на прибудинковій території, врегулювали питання підкидання сміття з інших будинків, та й самі не смітять, бо ж прибирають самотужки.
На часі – утеплення фасаду, заміна вікон та дверей у під’їздах. Для цього подали заявку в Державний Фонд енергоефективності, де за Програмою «Енергодім» обіцяють компенсувати 70 відсотків витрат. Цим шансом вирішили скористатися і «молоді» камінь-каширські об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, аби підвищити рівень комфорту і якості свого життя та в майбутньому заощаджувати кошти на комунальних послугах.
ОСББ «Камінь-Каширський – Шевченка, 15А» в липні цього року відсвяткує річницю з часу створення. Нагальною його проблемою є ремонт даху, тому й подали заявку на грантову Програму «Енергодім». І хоч процес співпраці з Фондом виявився для людей клопітким, бо уже кілька разів довелося вносити зміни в документи заявки, проте раді, що об’єдналися:
– Дуже добре, що утворили ОСББ, бо гроші лишаються на будинок. Раніше, як потрібно було щось підремонтувати, ніколи не було коштів. Наразі щомісяця здаємо по 200 гривень членських внесків, з яких також оплачуємо послуги з утримання будинку. Нам це вигідно і гроші ще лишаються. Таким чином можемо щось зробити додатково. Наприклад, за цей час зекономили близько 7 тисяч. Тепер, якщо трішки докласти, можна буде замінити електрощитову, яка деколи вибиває, і повністю оновити освітлення в під’їзді, – розповідає про відчутні переваги голова ОСББ «Камінь-Каширський – Шевченка, 15А» Наталія Тихонюк. Каже, погано хіба те, що з 8 квартир у їхньому будинку – 2 нежилі, наразі виставлені на продаж. Якби ж нарешті владнати паперову тяганину з Фондом і залучити фінансування з держбюджету на реновацію – було б взагалі ідеально.
Оптимістично налаштовані і члени утвореного нещодавно об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Камінь-Каширський – Воля, 15». Вони наразі наймолодші в місті і перебувають у процесі налагодження своєї діяльності, домовленостей із комунальними установами, але уже почали роботу з Фондом енергоефективності. Наразі проводять енергоаудит, готують необхідні документи, аби потрапити в програму часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності.
– Рішення про об’єднання не було важким, тому що будинок треба ремонтувати і утворення ОСББ – це єдиний адекватний вихід із ситуації. У комунгоспі, як і всі інші будинки, ми з балансу зняті, ніхто сторонній допомагати не буде. Власними силами все вирішити теж складно. Тож працюємо і сподіваємося на позитивні результати, – підсумувала голова ОСББ Ірина Мельник. Тим часом поклопотатися власникам будинку є про що, адже набір накопичених проблем — стандартний для усіх старих приміщень: необхідно замінити покрівлю, двері, здійснити утеплення. Проте вселяє надію позиція міської ради, котра чітко задекларувала курс підтримки ОСББ. Зокрема, нагадаємо, однією з програм передбачено надання фінансової підтримки з місцевого бюджету у розмірі 10 відсотків від суми кредиту, залученого на впровадження заходів з енергомодернізації будинків.
Звичайно, починати завжди важко, елементарно – навіть морально. Проте варто розуміти, що в наш час сила – в єдності та дієвості. Під лежачий камінь вода не тече, і коли мешканці досягнуть максимальної відповідальності всього будинку за його долю, наблизяться і позитивні зміни. А місцева влада, запевнив Камінь-Каширський міський голова Віктор Пась, буде їм у цьому тільки допомагати.
Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *