Незалежна громадсько-політична газета

Писанка – не просте яйце, а цілий світ!

Мистецтво створення писанок існує тисячі років і сягає часів давніших за єгипетські піраміди. Отож зрозуміло, що залишати на яйцях вигадливі, сакральні візерунки почали задовго до появи християнства. Однак саме воно надало йому нового змісту, як, власне, і цим символам. Втілення язичницького віровчення – писанка – в християнській релігії стала образом Воскресіння Христа. Та сьогодні вона є яскравим атрибутом свята Великодня, незмінною частиною страв пасхального столу.

DSC_3829Писали писанки оригінальним інструментом – писачком, накладаючи візерунки на яйця розплавленим на вогні свічки чистим бджолиним воском, а згодом, поетапно занурюючи в фарбувальний розчин, надавали їм барви. Накладання малюнку воском чергували з фарбуванням. Отак виходила неймовірна краса. DSC_3722на сайт1на сайт5на сайт4на сайт7Звісно, це пояснення процесу дещо спрощене, він набагато складніший. Краще і детальніше про це днями розповіла мисткиня Наталія Ярошик.
Дівчина займається писанкарством професійно та радо поділилася досвідом і знаннями із учнями 9-Б класу міського ліцею №1. Під її керівництвом школярі дізналися секрети прадавнього вміння, навчилися користуватися писачком, прикрашати великоднє яйце символами-орнаментами, які на духовному рівні єднають нас із предками. Автору цих рядків також пощастило поспостерігати за народженням дива.
на сайт 6на сайт2Кілька годин змогла побувати в ролі писанкарки також Галина Баранчук – працівниця публічної бібліотеки Камінь-Каширської міської ради. Книгозбірня була локацією проведення сповненого народних мотивів дійства. Творчий майстер-клас минав під приємну музику. Загалом атмосфера була наближеною до тієї, котра панувала колись у кожній українській оселі напередодні Пасхи. Насамкінець всі його учасники отримали найкращий дарунок – особисто розписані писанки, які неодмінно стануть окрасою великоднього кошика.
Олександр ПРИЙМАК,
фото автора.

ПУБЛІКАЦІЇ, ЦІКАВО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *