Незалежна громадсько-політична газета

Збиткове водопостачання, проблемне сміттєзбирання…

Про що звітував начальник комунгоспу 

каденчук звітЩоденне прибирання вулиць міста та громадських місць, утримання їх взимку, вивіз сміття, водопостачання та водовідведення – перелік основних робіт, за які відповідає Камінь-Каширське ВУЖКГ. Про те, яким чином справляються з ними комунальники, скільки на це витрачається коштів, прозвітував на останній сесії міської ради керівник підприємства.

Депутати попереднього скликання ради пам’ятають, що у попередні роки головний комунальник жодного разу не звітувався, а тому були налаштовані на глибокий аналіз та, імовірно, готові навіть до дискусії. Однак начальник комунального підприємства Ігор Каденчук не став розповідати про справи господарські, а представив на розгляд сесії звіт у письмовому вигляді.
У ньому підсумовано, що за 2020 рік комунальне підприємство надало послуг на 4 мільйони 899,1 тисячі гривень, середня заробітна плата працівників становила 6486 гривень. А працює всього у ВУЖКГ 60 осіб.
Разом з тим зазначено, що комунгосп має укладених з населенням та підприємствами майже три тисячі договорів на водопостачання. За зазначену послугу їм було нараховано до сплати 2 мільйони 124,5 тисячі гривень. А ось витрати господарства становлять 2 мільйони 209,5 тисячі гривень. Виходить, що послуга водопостачання при теперішніх тарифах є збитковою. Економічно не краща ситуація із водовідведенням: споживачам нараховано до оплати 1 мільйон 697,8 тисячі гривень при витратах 1 мільйон 797 тисяч гривень. Втім депутати висловили свої зауваження до надання і першої, і другої послуг. Зокрема, з наближенням літньої пори люди щороку за масово поливають городи та наповнюють ставки водою з міського водогону, через що по всьому місту виникають проблеми з водопостачанням. Тож народні обранці порадили запровадити практику притягнення до відповідальності за таку діяльність. Звернули увагу й на інше порушення, до якого вдаються окремі мешканці райцентру – виведення каналізації з будинку у річку чи канаву.
На це Ігор Каденчук зауважив, що питання штрафування за подібне може вирішитися, щойно запрацює в місті інспектор з благоустрою. Зауважимо, що наразі міська рада уже затвердила відповідне положення. Тож щойно спеціаліст приступить до виконання своїх обов’язків, за словами Ігоря Миколайовича, імовірно, вдасться покращити ситуацію і з укладанням договорів на вивіз сміття, а отже послуга стане економічно вигідною. Бо ж зараз господарство несе чималі витрати як на вивіз сміття (задіяно 5 одиниць техніки), так і на впорядкування сміттєзвалища, на яке побутові відходи везуть і самі ж жителі, хоча права на це не мають. До речі, обслуговує полігон побутових відходів Камінь-Каширське ВУЖКГ. Там постійно працює робітник, бульдозер, залучається інший транспорт. У рік витрати на утримання сміттєзвалища складають близько 140 тисяч гривень.

Санітарну ж очистку в місті, як зазначається у звіті, Камінь-Каширське ВУЖКГ проводить за двома схемами: контейнерним методом — вивезення твердих побутових відходів від мешканців багатоквартирних будинків, підприємств, установ та організацій, які забезпечені контейнерами, та поквартирним методом — вивезення відходів від мешканців приватного сектору забудови і організацій, не забезпечених контейнерами. Щоправда на абонентському обліку в комунальному підприємстві значиться лише 1005 абонентів, яким надається послуга вивезення твердих побутових відходів відповідно до укладених договорів. З них — 154 юридичні особи та 851 — фізична. А в приватному секторі — лише 102 господарства.
До речі, раніше вивіз сміття з приватного сектору на центральних вулицях міста відбувався двічі на місяць задля заохочення громадян укласти відповідні договори. Але оскільки люди не поспішали платити за послугу, комунальники вирішили її більше не надавати і перейшли на вивіз лише того сміття, яке виставляли на дорогу у пакетах з логотипом підприємства. Наразі, як зауважив головний комунальник, знову розробляється графік вивезення по вулицях, але лише сміття у спецпакетах. Хоча, за його словами, населення так і залишається пасивним як у придбанні спецпакетів на сміття, так і в підписанні договорів на вивезення ТПВ чи у встановленні на вулицях сміттєвих баків.
— У мікрорайонах багатоповерхової забудови відходи вивозяться контейнеровозом 3 рази на тиждень (у понеділок, середу, п’ятницю) із 56 контейнерів. Комунгосп має можливість встановити додаткові баки для побутового сміття. Відповідне оголошення розповсюджувала і міська рада, але жителі міста, на жаль, пропозицій щодо місць їх встановлення не надають, — зазначив Ігор Каденчук.
Тож він звернувся до депутатів міської ради, аби ті пройшлися своїми виборчими округами та спробували переконати містян, що чистим місто зможе бути тоді, коли кожен з них буде відповідальним у цьому питанні. Зазначимо, що депутат Богдан Козак свого часу досить активно долучився до цієї справи, завдяки чому мікрорайон, де він проживає, тепер може слугувати прикладом.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *