Незалежна громадсько-політична газета

Гроші: куди не кинь — всюди клин

Із часу набуття новообраною радою укрупненого Камінь-Каширського району повноважень минув буквально місяць, а народним обранцям знадобилося вже кілька разів зібратися на сесійні засідання. Останнє відбулося минулого тижня. Депутатам належало ухвалити рішення із низки життєво важливих питань. 

unnamed (1)

Передусім було розподілено кошти від перевиконання районного бюджету Камінь-Каширського району (до укрупнення) в частині власних доходів у сумі 2 млн 790 тис гривень. Так, із зазначеної суми 410 тисяч гривень спрямують районній раді на збільшення кошторисного призначення з утримання апарату (на заробітну плату з нарахуваннями). Районній державній адміністрації – 500 тисяч на розрахунки за теплопостачання по КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ». Крім того кошти нададуть і відділу освіти, молоді та спорту РДА у сумі 1 млн 880 тис грн. на заробітну плату обслуговуючому персоналу загальноосвітніх шкіл.
За рахунок перевиконання дохідної частини передбачається виділення субвенції із районного бюджету державному бюджету на реалізацію районної програми забезпечення виконання Камінь-Каширською РДА повноважень, делегованих районною радою, в сумі 1 млн 17 тис гривень (РДА – 424,3 тис.грн., управління соціального захисту—530,7 тис. грн. та управлінню фінансів – 62 тисячі.)
Крім того, завдяки надплановим надходженням нададуть субвенцію Мельники-Мостищенському сільському бюджету в сумі 90 тисяч гривень на виплату заробітної плати апарату сільради.
unnamed

Із року в рік не вистачає коштів, що виділяються району як субвенція із обласного бюджету на компенсацію громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, за придбані ліки. Так, цьогоріч управління соцзахисту населення РДА припинило приймати від людей пільгові рецепти відразу через кілька місяців, щойно почався рік. Причина одна: на виділену суму, що становила 3 млн 825,3 тис грн (у тому числі на зубопротезування 573,8 тис. грн.)прийнято відповідно рецепти. Відтак більше немає грошей. Чи побільшає грошей на зазначені потреби у наступному році? Начебто цифра (понад 7 мільйонів гривень на соцзахист) у проєкті районного бюджету на наступний 2021 рік вселяє певний оптимізм. Але ж ця сума передбачена загалом на укрупнений район. Тож сподіватися на щось краще — мало надії. Якщо конкретно, то спрямують ці кошти на забезпечення пільгового медичного обслуговування осіб, постраждалих унаслідок чорнобильської катастрофи, – 7 млн 332,1 тис грн, на поховання учасників бойових дій, осіб з інвалідністю – 81 тис грн, на компенсаційні виплати людям з інвалідністю з обслуговування транспорту (автомобілі, мотоколяски) – 325 тисяч гривень.
У процесі децентралізації жителі населених пунктів Тоболівської і Новочервищанської сільських рад виявили бажання об’єднатися у Прилісненській ОТГ. З огляду на це районна рада прийняла рішення передати майно та земельні ділянки закладів освіти згаданих сільських рад на баланс Прилісненської сільської ради. Згодом обіцяють передати і заклади охорони здоров’я.
Розглянули депутати і питання про районний бюджет. Власне, по великому рахунку, це швидше не районний бюджет, а кошторис з утримання апарату ради укрупненого району, який налічує сімнадцять працівників. Адже внаслідок децентралізаційних процесів усі кошти районного бюджету перейшли в територіальні громади. Бюджети ОТГ з нового року переходять на прямі стосунки із держбюджетом. Таким чином, як поінформував начальник фінансового управління райдержадміністрації Валерій Бортнійчук, у казну районної ради впродовж наступного року може накапати лише 380 тисяч гривень по загальному фонду, а це у десять разів менше від необхідної суми. Попри те, що законодавцями визначено 14 видів надходжень до районного бюджету, із них реально «працює» лише 3, решта – “мертві”. Ідеться про доходи від оренди майна (включно із Любешовом та Маневичами), податок на прибуток від комунальних підприємств та плату від адміністративних послуг (послуги державних реєстраторів). Це три джерела, на які може розраховувати районна рада.
Крім того, до кінця року самоврядний орган має виплатити працівникам апаратів Любешівської та Маневицької районних рад майже сімсот тисяч гривень боргових зобов’язань із заробітної плати.
Однак, на думку головного фінансиста району, у наступному році райрада ще матиме кошти, що завжди утворюються з вільних залишків. Тут ідеться про вільні залишки коштів бюджетів колишніх Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького районів. Без сумніву, зведена сума буде достатньою для потреб райради.
За традицією, як ведеться з року в рік, депутатів привітали з прийдешніми новорічно-різдвяними святами учасники народного аматорського ансамблю народної пісні «Родовід».
Леся Мінібаєва.

ПУБЛІКАЦІЇ, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *