Незалежна громадсько-політична газета

«Пакунок малюка» по-новому: проблеми і перспективи

baby-box-002

Із 1 вересня запрацювала програма грошової компенсації «пакунка малюка», яка становить 5 тисяч гривень. Тепер новоспечені батьки оформлюють у Приватбанку соціальну карту, якою можуть розплатитися за придбання для дитини харчування, одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок або засобів гігієни для породіль. Зробити це можна у спеціалізованих магазинах, які підписали з Мінсоцполітики угоду і стали офіційними учасниками проєкту. Їх перелік доступний на сайті відомства. Але камінь-каширських роздрібних точок у ньому допоки не знаходимо. Тим часом карту «Пакунок малюка» уже отримали 220 жителів району.

Наразі у новоспечених батьків є альтернатива – окремі речі можна придбати онлайн, адже публічний договір з міністерством уклали 26 інтернет-магазинів: варто лише перейти з Реєстру на їхні сторінки і ознайомитися з асортиментом. Проте такі «вигоди» не всім до смаку. Відтак звиклим купувати речі в реальному часі доведеться зачекати, доки місцеві підприємці зважать всі «за» і «проти» й наважаться підключитися до програми (все ж міністерство запевняє, що карту для виплат породіллям можливо відкрити протягом року з дати народження дитини, а кошти використати протягом року з моменту їх зарахування), або зробити покупки у найближчих райцентрах. На сьогодні учасниками пілотного проєкту стали лінія магазинів EVA (Ковель, Любешів, Маневичі), «Все для немовлят» (Ковель), дитячий магазин «Росинка», магазин «Сонечко» (Маневичі), в яких уже можна розрахуватися картою «Пакунок малюка». Очевидно, місцевий бізнес від цього дещо втратить. Як уже неодноразово зазначалося раніше, Камінь-Каширщина – лідер за народжуваністю, тож не мати у себе подібного магазину, а купувати у сусідів — як мінімум, нелогічно. Тим більше, що в місто з’їжджаються на закупи не лише з нашого району, а й навколишніх.
До слова, народні обранці нещодавно проголосували за повернення натурального «пакунка малюка» і передали відповідний документ на підпис президенту. Згідно із законом, сім’ї зможуть отримати цю допомогу протягом 30-ти днів після народження дитини. Додатково батьки матимуть право самостійно обрати речовий «пакунок малюка» або кошти на банківську картку (монетизація запрацює з 1 липня 2021 року). Вартість одного «пакунка» становитиме не менше трьох прожиткових мінімумів на дитину віком до шести років, встановлених на 1 січня року надання такої допомоги. Ця прив’язка дозволить оновлювати вартість пакунка автоматично. Окрім того, закон дозволить надати допомогу породіллям, які народили дитину поза межами медичного закладу.
Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *