Незалежна громадсько-політична газета

Чому “цвіте” Озюрко?

IMG_20200912_123930

Ось уже кілька місяців поспіль вода в облюбованому відпочивальниками озері Озюрко, що на околицях Каменя-Каширського, м’яко кажучи, просто відлякує їх. Ще з літа водойма вкрилася плівкою яскраво зеленого кольору, а тому багато хто навіть не ризикував заходити в неї. Щоправда рибалок таке забарвлення не відлякує. Вони кажуть, що карась клює, а вода, мовляв, зелена, бо цвітуть водорості.

Однак все-таки, що насправді з озером та чи не є небезпечним таке явище?

Відповідь на це запитання у Камінь-Каширському управлінні водного господарства нам, на жаль, не вдалося знайти. Пояснили, що озеро не знаходиться на їхньому балансі, а тому про те, якої якості вода, без проведення фахівцями відборів її проб сказати не можуть. Припустивши, що це може бути пов’язано з процесом аномального розростання водної рослинності, до якого могло призвести навіть використання рибалками якихось хімічних прикормок для риби, зауважили, що подібними речами займається екологічна служба.

Однак і там вичерпної відповіді ми не отримали.

— Це все природне явище, — зауважив екологічний інспектор Павло Дмитрук.

За його словами, колись в Озюрку була дуже чиста вода. Озеро це карствого походження і біорізноманіття в ньому забезпечувало його самоочищення. Але після втручання людини у природу все змінилося.

— За радянських часів, коли на Камінь-Каширщині розвивалася галузь льонарства та коноплярства, Озюрко вирішили використовувати, так би мовити, у господарських цілях. Колгоспи у його водах вимочували льон та коноплі і це призвело до того, що озеро почало змінюватися. Тепер вода в ньому темна і наче слизька, — розповідає Павло Дмитрук.

Еколог каже, що сприяє її цвітінню спекотна погода, а також фосфати, які містяться у миючих засобах, котрі використовують відпочиваючі, «кислотні дощі» та відсутність природнього стоку.
Взагалі Озюрко «зацвітало» і раніше. Можливо, це було не настільки виражено і кількість тих зелених водоростей була меншою, але місцеві природолюби навіть намагалися з цим явищем боротися. Свого часу рибалки, наприклад, зарибнювали його певними видами риби, які є біологічними меліораторами водойм. Зокрема, товстолобом. А може бути також короп, білий амур, тощо. Ця риба у процесі своєї життєдіяльності активно споживає водну рослинність. Однак, очевидно, тепер її виловили, бо кількість зелених та синьо-зелених водоростей навіть з певним зниженням температури повітря не меншає і вода залишається зеленою.
— В принципі з такими явищами у європейських країнах успішно борються, а в нас, як завжди, не вистачає на все коштів, — розчаровано зауважує еколог Павло Дмитрук.
Тож очевидно, поки громадськість не заб’є на сполох і не вдасться до якихось кроків, або озеро само собою не очиститься, нічого не зміниться.
А, до речі, цвітіння води, за інформацією Держрибагентства, не є безпечним. Воно може викликати алергічні захворювання. А при відмиранні зелені водорості можуть бути шкідливими, оскільки розкладаються з утворенням токсичних речовин. А за токсичністю, мовляв, отруйні речовини синьо-зелених водоростей близькі до токсинів блідої поганки. При значній же концентрації водоростей біля поверхні у воді з’являється неприємний запах, знижується вміст розчиненого кисню в ній, активізуються анаеробні процеси, що призводять до заморів риби.
Тетяна ПРИХОДЬКО.    

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *