Незалежна громадсько-політична газета

Віра — фундамент життя

Євангельські християни-баптисти відзначили 100-річчя від початку євангельського руху на Камінь-Каширщині, а заодно – 100-річний ювілей церкви ЄХБ «Христа Спасителя». З нагоди свята біля стін дому молитви було закладено пам’ятний камінь.

IMG_02241920 рік. З німецького полону у Довгу Ниву повернувся Арсен Сус, принісши з собою Євангеліє і християнський пісенник. Цього ж року з Америки приїхали олексіївець Іван Таратика та поричанин Гнат Кривдік – обоє прийняли за океаном святе водне хрещення по вірі і привезли багато духовної літератури. Із зустрічі їхніх сімей і бере початок євангельський рух на Камінь-Каширщині.
У перші роки богослужіння проходили по хатах у Раків Лісі, а уже через 10 років – у новозбудованому молитовному домі в центрі Каменя-Каширського. Проповідь Євангелія ширилася, люди наверталися до Бога, щороку відбувалися багатолюдні хрещення, а 1936 рік став для християн-баптистів особливим: вперше у місті відбулися курси диригентів. На початок Другої світової церква налічувала 379 членів з 30 сіл, а в 1944-му – уже 562. Цей рік став для вірян переломним: у квітні радянська влада відібрала приміщення церкви ЄХБ, перетворивши його в суд. Упродовж наступних 46 років євангелісти влаштовували зібрання по хатах у селах і лише після розпаду Радянського Союзу повернули будівлю собі. Прибрали територію, облаштували зал для зібрань та класи для недільної школи. Євангельська вістка знову лунала в центрі міста. А в 2006-му неподалік старого приміщення молитовного будинку постала сучасна церква ЄХБ «Христа Спасителя», в якій нині звершує пресвітерське служіння Анатолій Калюх.

Стару церкву реставрували. Нині тут проводять сімейні, підліткові та дитячі зустрічі, соціальне служіння для діток з інвалідністю та біблійні навчання. Окрім того, християни щороку організовують благодійні концерти, літні табори на Озюрку, активно долучаються до прибирання і облагородження міста.

– Ми, як церква, ідентифікуємо себе з Каменем-Каширським і районом, і щиро хочемо максимально послужити, аби зробити місто кращим, допомогти людям. Зокрема, що стосується духовних цінностей. Наші зустрічі і табори — не тільки для церковної громади. Ми хочемо передати діткам та молоді християнські цінності. Не релігію, а духовність, моральне виховання. І, звичайно ж, ми це робимо, аби прославити ім’я Бога і дякуємо Йому, що Він нам допоміг до цього часу, – зазначив Анатолій Калюх.

Ювілей церкви ЄХБ став значимою для всіх подією, адже євангельський рух об’єднує усі протестантські церкви. Тому 13 вересня баптисти Камінь-Каширщини зібралися на велике служіння, аби висловити вдячність Богу за Його благословення та опіку, за те, що церква зростає і проповідь Євангелія лунає у поліському краї. Віряни у віршах та піснях славили Бога за допомогу у вирощенні врожаю та досягнення впродовж року. Особлива увага була прикута до історії церкви, яку зачитав Іван Грищук – один з тих, хто у 1990 турбувався про повернення до молитви громаді. До молитов вдячності долучилися гості з дружніх церков, голова Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Валерій Антонюк, пресвітери району та області. Привітала також місцева влада, подякувавши за активну участь у життя міста. Присутні дружно помолилися за Україну і зробили добровільний збір пожертвувань, частину від якого віддадуть у дитячий центр “Надія” у Лубнах, а решту – розподілять між дітками міста та району, які потребують підтримки, — хворими, сиротами, малозабезпеченими.

IMG_0215Іванна ВЕЛИЧКО.

 

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *