Незалежна громадсько-політична газета

То це все-таки гриб чи рослина?

unnamed (70)

Містянин Олександр Дубровський під час “тихого полювання” здобув екзотичний трофей. У межах Полицівського лісництва він натрапив на унікального гриба. Чоловік зрізав плодове тіло, навіть не здогадуючись про його походження чи назву. Фото нетипової для нашої місцевості рослини грибник розмістив на своїй сторінці у соцмережі із закликом до користувачів розпізнати, що саме за рослина, чи то б пак гриб, йому трапився.

За зовнішніми ознаками плодове тіло схоже на “Спарасисис ялицевий” — їстівний гриб. В природі Sparassis nemecii трапляється дуже рідко, тому в більшості країн Європи й Азії він охороняється та занесений у списки Червоних книг.
Перша згадка про виявлення згаданого гриба на території України датується 2014 роком. Дивовижну рослину саме тоді ідентифікували на території Шешорського природного парку.
Плодові тіла Спарасисису ялицевого кулясті та м’ясисті, 10-30 см шириною та 5-15 см висотою, світло-кремового, білуватого, жовтуватого кольору. Від основи дуже розгалужені, з численними, плоскими, лопатоподібними восковими листочками, які на кінцях хвилясті та без зубчиків. М’якуш білий, щільний, має приємний солодкуватий смак та запах. Їстівний гриб плодоносить із серпня до жовтня.
Леся МІНІБАЄВА.

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *