Незалежна громадсько-політична газета

Немає потреби відокремлювати кардіологічне відділення у лікарні

DSCN0303У світі прийнято вважати, що 70% проблем, які виникають у пацієнта, повинні вирішуватися на первинному рівні, а з іншими, котрих не може вирішити сімейний лікар, повинні працювати вузькопрофільні фахівці у стаціонарах. Останніми роками до такого підходу в охороні здоров’я намагаються наблизитися і у вітчизняній медицині. Однак для деяких українців реформа виявилася занадто радикальною: людям складно усвідомити її суть і прийняти як належне. Як наслідок, виникають непорозуміння. Наприклад, нещодавно в редакцію «Полісся» звернулася жителька міста Валентина Кіперчук, яка, представляючи хворих на серцево-судинні захворювання, озвучила болісну для цієї категорії осіб проблему – об’єднаня кардіологічного відділення із терапевтичним. Люди не погоджуються з такими змінами в Камінь-Каширській ЦРЛ і просять повернути їм таке «хороше, спокійне відділення». Однак, очевидно, реорганізація – невідворотна.

У лікарні розуміють стурбованість пацієнтів старшого віку, які, схоже, звикли до «своєї» кардіології, спокою та меншої активності. Однак, пояснюють, зміни в медицині вимагають, аби лікування було профілактичним, в межах амбулаторних умов. У відділенні – лише ті, кому необхідно перебувати на стаціонарному лікуванні. До того ж невідповідність між потребою у стаціонарах і їх реальною кількістю є однією з причин збиткових процесів у забезпеченні медзакладу. Наявних 60 ліжок у терапії наразі цілком достатньо, тому створювати окреме відділення нераціонально.
– Ми адаптуємося до змін, які відбуваються в медицині, і змушені підписувати договори з НСЗУ на надання окремих пакетів медичних послуг. Аби укласти договір і мати кардіологічне відділення, отримати фінансування, потрібно відповідати чітким вимогам. У переліку – багато умов, яких ми сьогодні не можемо забезпечити. Це, зокрема, достатня кількість кардіологів, дороговартісне медобладнання і т.д. Тому ми об’єднали кардіологію з терапією, при цьому залишивши тих самих лікарів та молодших медичних працівників, зберігши кількість ліжок. Кардинальних змін не сталося. Зараз в терапії – 60 ліжок (раніше було в кожному по 30). Ми подбали про те, аби хворі на серцево-судинні захворювання не контактували з пацієнтами із захворюваннями дихальних шляхів тощо. Маніпуляційна на місці, аптека – на приймальному виділенні, куди можна пройти з терапії, не виходячи на вулицю, – коментує ситуацію головна лікарка Камінь-Каширської ЦРЛ Людмила Потягайло. – Потреби мати в кожному районі кардіологію зараз немає. Суто кардіологічні відділення є у великих містах чи обласних лікарнях. Зокрема, у Ковелі, в Луцьку. Цього достатньо. Це не тільки у нас в районі так, а по всій Україні.

Фактично, терапевтичне відділення повернулося до свого попереднього стану. Позаяк кардіологію відокремили від терапії, коли розпочинався запуск сімейної медицини. Тоді Світовий банк допомагав закладам охорони здоров’я придбати обладнання для кардіологічних відділень. У Камінь-Каширській ЦРЛ була достатня кількість хворих та фахівців, тож лікарня скористалася шансом отримати необхідне медичне устаткування. Зараз же Програма медичних гарантій вимагає, аби медзаклади чітко дотримувалися уніфікованих протоколів надання медичної допомоги, примірних табелів матеріально-технічного оснащення та інших чинних нормативно-правових актів, які регулюють сферу надання медичних послуг. Відтак оптимізація відділень була однією з головних умов для співпраці з НСЗУ та подальшої повноцінної роботи лікарні.
Варто зауважити також, що можливість відновлення окремого кардіологічного відділення адміністрація лікарні не розглядає. Зараз у терапії працює 5 лікарів і до 30 осіб середнього та молодшого медперсоналу. Говорити про перенавантаження відділення не доводиться. Тим більше, у зв’язку з коронавірусною інфекцією пацієнтів у стаціонарах ЦРЛ поменшало. Наприклад, зараз лікується 160 хворих, у той час, коли потужність лікарні становить 234 ліжка. У разі потреби їх кількість можна збільшити, позаяк приміщення дозволяє це зробити. Камінь-Каширська лікарня є опорною, а в рамках «великого будівництва» передбачається реконструкція приймального відділення і покращення його матеріальної бази, тож з часом пацієнтів побільшає. Однак адміністрація впевнена, що наявної конфігурації стаціонарних відділень вистачить для задоволення потреб усіх хворих.
Іванна ВЕЛИЧКО.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *