Незалежна громадсько-політична газета

Люди боронять ліс від вирізання

1Жителі Осівців вийшли на протест, аби відстояти “свій” ліс від знищення. Селяни перекрили дорогу, заблокувавши таким чином проїзд для однієї з навантажених деревиною автівок, які, за їхніми словами, вже більше тижня без упину курсують через населений пункт. До таких радикальних дій учасники акції протесту вдалися, бо не впевненні, чи рубку здійснюють законним чином. Аби перевірити це, вони попрохали водія лісовоза надати документи. Останні викликали в людей сумніви. Люди запідозрили невідповідність фактичних розмірів колод до зазначених у товарно-транспортній накладній. Лісівники натомість наполягають, що папери в порядку, лісопродукція належить місцевому підприємству та була оформлена відповідним чином. На чиєму боці правда? Відповідь мають сказати правоохоронці. Наразі вони проводять перевірку вказаного факту.

Осівцівський сільський голова Андрій Михалик повідав журналістам також інші деталі конфлікту. Зокрема, від нього ми дізналися про ще одну причину того, чому жителі села влаштували мітинг. Як пояснює очільник громади, люди не лише переймаються долею лісу, окрім цього їх турбує, що заразом із деревами знищать родючі ягідники, які для селян є джерелом заробітку. А інакшого частина з них часто не має, живучи з лісу та забезпечуючи завдяки збору його дарів фінансове благополуччя власних родин. Тому ліс для них становить велику цінність. Найбільше ж обурило осівцівців, що рубку працівники ДП “Камінь-Каширське лісове господарство” розпочали нікого перед тим не попередивши. Хоча, додає, вони й не мали цього робити, бо в означеному кварталі проводили рубку головного користування. Її сільська рада не погоджує, а тільки надає дозвіл лісівникам на здійснення санітарних рубок, із яких до сільського бюджету надходять відрахування за використання природних ресурсів.
– Днями у нас відбулися сходи селян. Спільно вирішили створити спеціальну наглядову групу, до складу якої входитиме сільський голова, двоє депутатів і спеціаліст сільської ради, котрі контролюватимуть законність рубок на території Осівцівської сільської ради, погоджуватимуть їх. Насамперед мова йде про санітарні рубки. Названа група осіб виїжджатиме разом із лісничими на ділянки, звірятиме, чи немає там порушень, чи все відповідає дозвільній документації і т.п. Тобто ніякого самочинства не буде. Представники місцевого самоврядування домовилися з керівництвом лісопідприємств, що певні ділянки, де є ягідники, вони зніматимуть від вирізання, – зазначив Андрій Михалик.

Олександр ПРИЙМАК.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *