Незалежна громадсько-політична газета

Стихія завдала фермеру збитків майже на 4 мільйони гривень

unnamedЗемля і врожай — хліб аграрія, — стверджує Максим Селіхов, директор підприємства ТОВ “Стохід Нова Агро”. Вже другий рік він орендує більше чотирьохсот гектарів сільськогосподарських угідь на території Ворокомлівської сільради та майже сотню на Любешівщині. На початку підприємство витратило чимало зусиль, аби підготувати землю для посівів: очищали від чагарників, обробляли ґрунт, вносили добрива. А вже навесні з наступного сезону висіяли кукурудзу. Однак запустити господарську діяльність належним чином через зливні дощі агровиробнику поки не вдалося.
Удар стихії, наголошує Максим Сергійович, відчули на собі чи не усі фермери регіону, а його підприємство зазнало катастрофічних наслідків. Зокрема, кукурудзяні поля у Ворокомле — вщент залиті водою. Відтак на врожайність зернової культури очікувати не варто. Таке ж лихо спіткало посіви соняшника на Любешівщині.
— Внаслідок повені вода у річці Цир піднялася більш як на півтора метри — констатує Максим Селіхов. — Тим часом ми й досі не можемо увійти в поля, бо вода ще не зійшла. Зокрема, така ситуація склалася через неспроможність існуючих систем регулювання рівня ґрунтових вод впоратись із подібними викликами. Крім того, не оснащена відповідним обладнанням і Бірківська насосна станція, також далися взнаки й захаращені зарослями гідротехнічні споруди. Через це не вдалося відкачати воду з осушувальних систем. Пошкоджена у попередні роки пожежею захисна дамба також не забезпечила належного захисту від підтоплення засіяних полів. Через це загинуло понад чотириста гектарів кукурудзи, загальна сума збитків склала майже три мільйони гривень, — зауважив фермер.
Дещо менші втрати згадане сільгосптовариство понесло на території Любешівського району. Тут за планом мали намір зібрати чималий врожай соняшнику. Утім і у цій місцевості склалася аналогічна ситуація з затопленнями. Тож дев’яносто два гектари посівів технічної культури загинули повністю, оскільки довгий час стояли у воді. Як повідомив Максим Селіхов, отримані підприємством збитки у цьому сегменті сягнули понад п’ятсот тисяч гривень.
При цьому на допомогу від держави директор підприємства не сподівається, переконаний, що коштів у бюджеті для цього істотно бракує. Як вирішуватиме подальшу долю залитих водою полів — допоки не вирішив. А от для того, щоб вберегти свої фермерські угіддя від підтоплень, Максим Сергійович, опираючись на власний досвід, радить аграріям обирати територію, досліджуючи басейни розливу річок, якщо є можливість — будувати дамби та висаджувати дерева.
До речі, аномальні прояви погоди в Україні — це вже норма, до якої слід звикати, кажуть науковці. Усе відбувається через зміни клімату. Такі амплітуди від посухи до злив будуть все частішими та сильнішими.
Леся Мінібаєва,
село Ворокомле.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *