Незалежна громадсько-політична газета

Харчувати дітей у дитсадках — справа батьків

kindergarten-750x410Депутати районної ради відмовили батькам дошкільнят, які відвідують дитячі садочки міста Каменя-Каширського, у проханні компенсувати з районного бюджету 40 відсотків за харчування дітей у ДНЗ.

Як відомо, стовідсотково за батьківські кошти обіди в міських садочках готують уже протягом кількох років. Від плати за харчування відповідно до законодавства районна рада звільняє лише окремі категорії. А саме: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей загиблих учасників АТО та дітей, батьки яких беруть участь у бойових діях у зоні АТО. Втім батьки, для сімейних бюджетів котрих плата за харчування є немалою витратою, також вирішили попросити підтримки за рахунок районного бюджету — а саме у розмірі 40 відсотків від загальної вартості харчування.
Тож виконавчий апарат районної ради прорахував, скільки становитиме 40-відсоткова компенсація харчування дітей у дошкільних закладах. На черговій сесії, що відбулася минулого тижня, представникам батьківської громадськості повідомили ці розрахунки.
— ДНЗ села Підцир’я відвідує 71 дитина. Серед них звільнених від плати за харчування немає. Вартість одного дня харчування у першому півріччі (це середні дані, бо у кожному місяці вартість харчування різниться) — 19 гривень 57 копійок. З цієї суми батьки мають заплатити 18 гривень 64 копійки (у кожному садочку є невеликі спонсорські кошти і у ДНЗ Підцир’я вони складають 93 копійки на одну дитину). 40 відсотків від 18 гривень 64 копійок становить 7 гривень 46 копійок. Тобто в день на 71 дитину цього дитсадочка з районного бюджету потрібно: 71х7,46= 529 грн 38 коп. Якщо ми візьмемо середній місяць із 21 робочим днем, нам потрібно буде з районного бюджету 11 тис 116 грн 98 коп. Зрозуміло, що це цифри ідеальні, адже не всі діти ходять у садочок щодня, окрім того дещо різниться і харчування, — озвучив арифметику із трибуни районної ради керуючий справами райради Валерій Хитрик.
Також були наведені розрахунки розміру 40-відсоткової компенсації за харчування на один місяць і загалом по чотирьох садочках міста (№2, №3, №4 та с.Підцир’я). Підрахували, що з районного бюджету на це потрібно буде спрямовувати 96 тис. 941 грн 25 коп. А за 10 місяців роботи садочків ця сума відповідно зросте до 969 тисяч 412 грн 50 коп. Тобто орієнтовно — 1 мільйон.
— Якщо ми приймемо рішення про 40-відсоткову компенсацію вартості харчування у міських садочках, то дане рішення повинні будемо поширити і на ті садочки, які знаходяться в селах і перебувають у районній комунальній власності (тобто всі дитсадки району, за винятком 4 садочків, які є комунальною власністю сільських рад). У такому разі сума витрат зросте і орієнтовно становитиме 2,5-3 мільйона гривень на рік. Для районного бюджету це немала сума, — підсумовував Валерій Макарович.
Поряд з цим депутати нагадали батькам, що утримання дитсадків і так відбувається за кошти бюджету. У рік на це виділяється 50 мільйонів гривень.
— У нас є проблеми із заробітною платою і утриманням загальноосвітніх шкіл. На наступний рік дефіцит цих коштів складатиме 15 мільйонів гривень. Тому витратити 3 мільйони гривень на харчування дітей у дитсадках, хай це і хороша справа, ми собі дозволити не можемо, — доводив батьківській громадськості неможливість піти їй назустріч керуючий справами райради.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *