Незалежна громадсько-політична газета

Кожному третьому не вистачило коштів на оздоровлення

pilgy2017

Лише 64 відсотки жителів району, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та належать до першої категорії, оздоровилися у цьому році в санаторіях. Держава не змогла забезпечити санаторно-курортним лікуванням усіх потерпілих зазначеної категорії. Ті, що не змогли побувати у санаторії, звичайно, могтимуть це зробити наступного року. Тим, хто ж виявив бажання замість відпочинку отримати кошти, їх виплатять, але… Оздоровитися самостійно за них однозначно не зможуть. Адже розмір компенсації набагато менший від реальної вартості путівки.

Чому так та чи може в цьому плані щось змінитися у наступному 2020 році? Говоримо про це із начальником управління соціального захисту населення райдержадміністрації Максимом Демидюком.
— Максиме Максимовичу, те, що не всі, хто має право на безкоштовне оздоровлення, можуть ним скористатися, є свідченням недосконалості методики виділення путівок чи проблема криється в іншому?
— Насправді — в іншому. Адже, на мою думку, тристороння угода, за якою відбувається нині оздоровлення громадян пільгових категорій, є кращим варіантом, аніж це було раніше. Тепер людині дали можливість самостійно визначати санаторій, у якому потребує оздоровлення. Тож люди обирають санаторії, ми до останніх робимо запит, узгоджуємо дату заїзду на відпочинок. Звідти потім привозять акт виконаних робіт і ми оплачуємо путівки. Щоправда, відповідно до передбаченого державою кошторису. Якщо вартість путівки є вищою, аніж урядовим рішенням визначено розмір грошової допомоги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку, тоді люди доплачують самостійно. Але проблема вбачається не у цьому. Погано те, що Кабмін виділяє недостатньо коштів, аби можна було забезпечити санаторно-курортним лікуванням усіх потерпілих І категорії. На Камінь-Каширщині у 2019 році за державний кошт вдалося оздоровитися лише 613 громадянам. Це при тому, що на обліку в управлінні перебуває 1395 потерпілих І категорії, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тобто відповідно до розподілу видатків по Волинській області на фінансування напрямку «Оплата санаторно-курортного лікування» для Камінь-Каширського району виділено коштів у розмірі 64 % від загальної потреби. А ще гірше, що компенсацію замість путівки людям виплачують зовсім мізерну.
— Максиме Максимовичу, а який її розмір? І скільки держава компенсовує санаторіям?
— У 2019 році розміри зазначеної компенсації становили: для осіб, віднесених до категорії 1, – 7 300 грн; для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 22 200 грн; для дітей, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одного з батьків або особи, яка їх замінює, – 14 500 грн. А компенсація замість путівки передбачена законодавством у розмірі 35 відсотків від прожиткового мінімуму непрацездатної особи. Цього року це було лише 524 гривні.
— Несправедливо, а тому, напевне, практично всі виявляють бажання поїхати на оздоровлення в санаторій?
— Із 1395 осіб цього року 340 не звернулися в управління ні задля отримання путівок, ні задля компенсації. 115 осіб написали заяви на отримання компенсайції замість путівки у наступному році, а на оздоровлення — 940 (минулого року таких заявок було 907), плюс 64 дитини з інвалідністю, яка пов’язана із чорнобильською катастрофою (їх у районі є 102). Звичайно, стовідсотково забезпечити всіх санаторно-курортним лікуванням не вдається. Але коли ми отримуємо кошторис, то робимо розрахунки таким чином, щоб оздоровлення дітей відбулося стовідсотково до поданих заявок, а вже решту розподіляємо на оздоровлення дорослих. Таким чином минулого року заявок на оздоровлення дітей у нас було 64, але з них побували у санаторіях Волинської, Львівської та Одеської областей 50, а 14 відмовилися через певні обставини. Не завжди і всім дорослим вдається скористатися можливістю поїхати по путівці. Бувають випадки, що помирають, не дочекавшись, оскільки стан здоров’я у людей цієї категорії поганий. Наприклад, цьогоріч померло 16 людей, котрі минулого року написали заяву на оздоровлення у 2019-му.
Але поряд з цим відбувається і багато спекуляцій довкола безкоштовних путівок на оздоровлення.                                                                                                  — Що ви маєте на увазі?
— Окремі громадяни, які мають право на путівку, часом мають намір ділитися нею з тими, хто такого права не має. Наше управління з цього приводу уже неоднорозаво зверталося у санаторії. Ми телефонували, направляли листи і просили, щоб вони не дозволяли ділити путівки та не приймали за ними зовсім інших людей. Та з такими явищами і досі можна зустрітися. А це є несправедливо. Бо один отримав путівку, і може нею поділитися, а іншому необхідно оздоровитися, а він ніяк її не дочекається, оскільки фінансування держави не є стовідсотковим.
— До речі, а які ще категорії серед жителів району мають право на безкоштовне оздоровлення?
— Це передусім учасники бойових дій на сході країни. Але, на жаль, і вони оздоровлюються не всі. У нас на обліку перебуває 92 особи цієї категорії. З них у 2019 році лише 32 отримали путівки у санаторії. Ще гірша ситуація із оздоровленням осіб з інвалідністю загального захворювання: із 235 людей, що перебувають на обліку оздоровилося лише 18 (а це 8 %). Поряд з цим у Камінь-Каширському районі оздоровленню певних категорій громадян сприяють і за кошти місцевого бюджету. Далеко не скрізь на Волині можуть собі дозволити таке. Хіба що Ковель та Луцьк. Тож важливо зауважити, що районна рада заклала на оздоровлення у 2019 році 100 тисяч гривень для членів сімей загиблих героїв та 100 тисяч гривень для афганців. Таким чином оздоровилося 25 осіб.
— Максиме Максимовичу, чи можна вже сьогодні передбачити, якою буде ситуація із забезпеченням безкоштовними путівками у 2020 році?
— На жаль, ще ні. Та сподіватимемося, що фінансове забезпечення не зменшуватиметься. Принаймні у районному бюджеті на 2020 рік мають намір закласти 200 тис. грн на оздоровлення афганців та членів сімей загиблих героїв АТО.
Спілкувалася Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *