Незалежна громадсько-політична газета

Перше вересня – свято не для всіх

2 вересня у школах району прозвучав довгоочікуваний перший дзвоник. Яскраві букети, щирі посмішки та сердечні побажання успіхів у новому навчальному році зробили цей день особливим. Однак святковим він виявився не для всіх. Так, осівцівські учні не змогли розпочати навчання у новій школі, а в Стобихівці, попри всі обіцянки та угоди, будівництво нового приміщення школи так і не розпочалося.

На це сподівається осівцівська шкільна родина.

Школа невдовзі запрацює

школа Осівці

Ще у липні проанонсували, що завершення робіт – на фінішній прямій і невдовзі школа відчинить двері для своїх нових учнів. Проте цього не сталося. Причина банальна – відсутність коштів: нова влада призупинила фінансування об’єктів соцеконому, аби Кабмін міг детально вивчити стан справ і уникнути всіх корупційних ризиків. Відтак, забудовник не здає уже практично готового об’єкта, адже йому винні 22 мільйони гривень. Водночас начальник відділу освіти, молоді і спорту Камінь-Каширської РДА Віктор Пась повідомив: очікується, що до 1 жовтня новий заклад загальної середньої освіти в Осівцях запрацює. Крім того, кадровий потенціал школи достатній, аби задовільнити потреби учнів у новому освітньому закладі. Наразі ж, за попередньою домовленістю із дирекцією школи, 11 клас продовжує навчання у ЗОШ села Грудки, а учні 10 класу навчаються у рідній школі.

До слова, за даними облдержадміністрації, потужність новозбудованої школи в Осівцях – 220 учнівських місць. Загальна кошторисна вартість проєкту – 75 мільйонів гривень. У 2019 році на фінансування будівництва цього освітнього об’єкта спрямували більше 21 мільйона гривень з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) та 2,3 мільйони гривень із районного бюджету.

Усі школярі – вдома

Стобихівка

У Стобихівці свято Першого дзвоника знову не відбулося. До школи прийшли тільки схвильовані батьки, однак до них ніхто не прибув, аби прояснити ситуацію. Натомість, забудовник повідомляє – немає коштів. І батьки, і вчителі стомилися від порожніх обіцянок, тому допитуються: «Скільки можна мучити та обдурювати людей?»

– 1 вересня ми провели загальношкільні батьківські збори. Усі одноголосно вирішили: жодна дитина не піде до школи, доки не розпочнеться будівництво. У нас – 264 учні, а стара школа розрахована, максимум, на 80. Навчатися у три зміни – це знущання. Минув не один рік, і за стільки часу можна було б зробити хоч щось, – прокоментував ситуацію голова батьківського комітету Сергій Сухацький. – Школярі сядуть за парти, як тільки будівництво зрушить з мертвої точки. Ми хочемо, аби наші діти отримували якісну та доступну освіту.

Нагадаємо, що спорудження нової школи у селі чекають уже понад 10 років. Водночас, відповідно до угоди, підписаної між замовником та фірмою-виконавцем, роботи мали б розпочатися ще у липні цього року. Насправді ж, кажуть батьки, забудовник жодного разу не з’явився в селі.

Відомо, що нове будівництво школи у селі Стобихівка  також реалізовують у рамках ДФРР. Для початку робіт на 2019 рік з ДФРР передбачили 4 мільйони 513 тисяч гривень та співфінансування з місцевого бюджету у розмірі 910 тисяч гривень. Цьогоріч планують викопати котлован, залити фундамент та зробити цокольне перекриття. Однак чи дочекаються цього люди – невідомо. Наразі райрада уже виділила обіцяні гроші, в області очікують коштів з держбюджету, а 33 першокласники минулого понеділка так і не пізнали, яким чарівним буває свято Першого дзвоника.

2

Іванна ШЕМЕТЮК.

 

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *