Незалежна громадсько-політична газета

Є надія, що школу в Стобихівці почнуть будувати

t_1_shkola

Тендер на будівництво навчального закладу.
Про це стало відомо минулої п’ятниці. Тендерний комітет оприлюднив своє рішення визначити переможцем процедури відкритих торгів на закупівлю «Нове будівництво ЗОШ І-ІІІ ступенів в с.Стобихівка Камінь-Каширського району Волинської області. І черга» ТзОВ «Навітехсервіс» — харківську фірму, яка запропонувала збудувати школу за 94 мільйони 977 тисяч, коли очікувана вартість закупівлі становила понад 115 мільонів.
Третій тендер за останніх півроку на будівництво школи у селі Стобихівка завершився визначенням переможця. Батьки дуже хочуть вірити, що нарешті тепер справа зрушиться з місця. Але, зважаючи на весь попередній досвід, вони не хочуть завчасно радіти цьому повідомленню.
Нагадаємо, минулого року першого вересня батьки не пустили дітей до школи з вимогою розпочати будівництво нової школи. Діти розпочали навчальний рік із запізненням на два місяці, коли департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської обласної державної адміністрації оголосив тендер на нове будівництво школи 5 листопада 2018 року. Однак у результаті тендерний комітет виявив порушення законодавства з питань публічних закупівель і вже у грудні торги скасували. Другий тендер оголосили на чергову вимогу батьків у лютому 2019-го. Участь у ньому взяли чотири будівельні фірми з луцькою та харківською реєстрацією, які готові були збудувати навчальний заклад на десятки мільйонів дешевше від очікуваної вартості. Однак жодна з них не пройшла кваліфікацію. Тож наступний тендер оголосили в травні.
Цього разу переможця визначили, але договір на будівництво ще не уклали. ТОВ “Навітехсервіс” у своїй тендерній пропозиції зазначило, що зобов’язується укласти договір не раніше як через 10 днів з дати оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, але не пізніше, ніж через 20 днів з дня прийняття такого рішення.
Тож що тепер? Помічник народного депутата Ірини Констанкевич Світлана Сидорук, котра разом із стобихівськими батьками уже побували в області та спробували розвідати про «серйозність» намірів щодо будівництва школи у Стобихівці, розповідає, що тепер сторони (замовник та виконавець) готуються до підписання угоди.
— Коли підпишуть договір, може розпочинатися будівництво. Але, щоб приступити до робіт, договір треба зареєструвати в казначействі. Казначейство зареєструє його лише тоді, коли на рахунку на будівництво школи «висітиме» якась сума. Першими коштами будуть 410 тисяч гривень із районного бюджету, які депутати виділили на вчорашній сесії. Є подання з обласної державної адміністрації про виділення коштів з ДФРР (державного фонду регіонального розвитку) у розмірі понад 4 мільйони гривень. Така сума передбачена на цей рік. Хоча роботи підрядник може розпочати і за власні кошти, а фінансування надійде згодом, — поділилася інформацією Світлана Макарівна.
Водночас під час візиту до ОДА батьки хотіли ознайомитися із проектною документацією, щоб бачити вартість робіт в розрізі. Адже, як їм стало відомо, предмет закупівлі «Нове будівництво ЗОШ I-III ступенів в с.Стобихівка Камінь-Каширського району Волинської області. І черга» не передбачає жодних зовнішніх мереж. Але кошторису селянам не показали. Тож батьки не беруться й уявляти, у скільки мільйонів обійдеться будівництво їхньої школи загалом за таким проектом та побоюються, чи захоче і чи зможе держава фінансувати його.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *