Незалежна громадсько-політична газета

Святе місце порожнім не буває

DSC_0501У Камені-Каширському розпочалося будівництво храму на місці спопелілої кілька років тому древньої святині пророка Іллі.

Останні кілька днів на території, де знаходився храм, копають котлован під фундамент майбутньої споруди. Громада святого пророка Іллі УПЦ, яка і є ініціатором цієї справи, зустріла таку новину з радістю. Ще б пак, адже весь час, відколи трагічно загинула у вогні церковиця, ті змушені тулитися там, де Бог і люди прихистять. Спочатку богослужіння проводили у приміщенні тутешнього вищого професійно-технічного училища, наразі віряни знайшли прихисток, фактично, у підвалі, який пристосували під звершення культових потреб.

Однак у міській раді такі дії називають незаконними, кажуть, жодних дозвільних документів на проведення робіт їх виконавці не мають. Тим більше, зі слів очільника самоврядного органу Василя Бондаря, їх ніяк не повідомляли про те, коли розпочнеться будівництво.
– Справді, минулоріч на сесії міської ради було прийнято рішення надати Свято-Іллінській релігійній громаді дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для будівництва та обслуговування Свято-Іллінського храму. Наявність останнього в подальшому гарантувало б їм право власності на згадану ділянку. Згодом громада мала б оформити в ДАБІ (архітектурно-будівельній інспекції) перелік затверджених документів для отримання дозволу на будівельні роботи, зокрема відповідну декларацію. Інакше об’єкт вважатиметься незаконно зведеним. А це, зі свого боку, спровокує в подальшому чимало проблем. Насамкінець від громади (її представників) вимагається проінформувати письмово органи влади та відповідні служби про свої наміри. Чого досі не було зроблено… На сьогодні у міської ради немає інформації, що громада будує. Також ми не можемо вплинути своїм рішенням на громаду, бо це не наші повноваження, тим відають інші структури. Поки ми направили лист у райдержадміністрацію із проханням розібратися в ситуації, – пояснив Висиль Іванович.
Натомість керівник згаданої релігійної громади, Камінь-Каширський благочинний Стефаній Михалюк запевняє, що такий дозвіл є.
– Земля надана релігійній громаді в довічне користування. Вона приватизована, на що маємо підтверджуючі документи, оформлене право власності. Належить ділянка Свято-Іллінській релігійній громаді. Наявні у нас і документи на те, щоб закладати фундамент. Коли говорити про проект, то над ним працюють. Нам пояснили так: завершите зведення фундаменту, тоді приїдуть спеціалісти, здійснять усі заміри і за ними вже робитиметься далі проект. Аби потім нічого не переробляти, не виникало запитань, затримок… Нині не можу сказати, яких розмірів буде храм. Звичайно, є потреба у їх збільшенні. Але земельна ділянка невеличка, виходитимемо з тих параметрів, що маємо… Старатимемося, щоб за формами храм зовні був схожий на попередній. Щодо матеріалів, то громада вирішила зводити його не з дерева, а з цегли. Плануємо проводити будівництво коштом вірян, щирих людей. Ще ні до кого не зверталися з проханням фінансово допомогти нам у звершенні цієї справи. Храмова будівля так і залишається в підпорядкуванні Української православної церкви. Як і громада. Про зміну підпорядкування мова не велася, — підсумував отець Стефаній.
Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *