Незалежна громадсько-політична газета

75 років невідомості

Галина Павлівна і Володимир Павлович Домарецькі на могилі свого дядька. Руцава, квітень 2019Щемлива історія рядового

Василя Бащука з Клітицька, який загинув у жовтні 1944 року, визволяючи Прибалтику. Понад сім десятиліть його вважали таким, що зник безвісти у круговерті війни. І лише тепер вдалося знайти місце його вічного спочинку.

Кожна свідома людина розуміє, що війни – то найбільше зло людства. Однак, усупереч будь-якій логіці, вони постійно присутні в історії всіх цивілізацій. Попри давність подій відгомін Другої світової війни ще й до сьогодні відчутний у багатьох родинах.

Військове кладовище в Руцаві, Латвія

Сім’я Бащуків із Клітицька не дочекалася з війни свого сина Бащука Василя Юхимовича. Він народився в цьому селі 1923 року. Навесні 1944-го разом з іншими односельчанами був мобілізований на фронт. Воював, як з’ясувалося згодом, у 953 стрілецькому полку в складі 257 стрілецької дивізії (3-го формування) 1-го Прибалтійського фронту.

Відомо, що з вересня до листопада 1944 року на території Прибалтики велася стратегічна наступальна операція радянських військ (вона ввійшла в історію як Прибалтійська операція 1944 року). Просування до узбережжя Балтійського моря супроводжувалося великими кровопролитними боями. Ворог створив ряд потужних оборонних рубежів, прагнучи втримати морські порти та великі міста.

З червня 1944 року 257 стрілецька дивізія, в якій воював Василь Бащук, брала участь у звільненні Прибалтики від нацистських військ. Один з важких боїв, котрі вела дивізія, відбувся 12 жовтня поблизу Руцави (за 40 км на південь від Лієпаї і недалеко від морського узбережжя). У тому бою і загинув наш земляк.

75 років минуло з того дня, коли Василь залишив поріг рідної хати і увесь цей час рідні вважали його безвісти зниклим. Лише недавно вдалося знайти його місце поховання: він знайшов вічний спокій на військовому кладовищі у селі Руцава Лієпайського району (тоді – Лібавського) в Латвії.

Відшукати деякі відомості про рядового Василя Бащука допомогли співробітники Національного музею історії України у Другій світовій війні. Вони надали копії сповіщення про загибель Бощука (саме так написано в документі) Василя, надіслане його матері Ірині Кир‘янівні Бощук. Однак «похоронка» не знайшла адресата. Можливо, тому, що документ виписаний на Маневицький військовий комісаріат, а не на Камінь-Каширський.

На “похоронці” зазначено вхідну дату: 31.12.1944, тобто якраз у переддень Нового року. Очевидь, такі неточності й збіги спричинили те, що сповіщення не було доставлене в Клітицьк. Похоронений червоноармієць, як зазначено в документі, з військовими почестями.

Нині в селі Клітицьк і в Камені-Каширському проживають рідні загиблого воїна. У передпасхальний тиждень родина Домарецьких відвідала могилу свого дядька в далекій Латвії.

Племінники Василь, Володимир і Галина Домарецькі привезли на його могилу жменьку землі, посадили кущ калини та квіти з рідного краю… Важко було стримати емоції і сльози…Та й чи варто стримувати?

Галина Павлівна розповідає, що на військовому кладовищі в Руцаві захоронено 1190 радянських воїнів, більшість із Західної України, загиблих в боях з нацистами на прибалтійських землях.

«Меморіал доглянутий, скрізь чисто. Важко передати словами почуття, коли ми відшукали прізвище свого дядька на кам’яній стелі. Додому поверталися вражені, схвильовані і щасливі від того, що нарешті розвіялась невідомість про дядькову долю … », – говорить Галина.

Наталія ПАСЬ,

директор Камінь-Каширського районного краєзнавчого музею.

 

 

Tadalafil puede aportar el efecto terapéutico para un período hasta 12 horas después de la ingesta. No entre en pánico, en caso de intolerancia a Cialis, prueba al menos 2-3 veces en diferentes días, productos esenciales en tu hogar para enfrentar los rigores del invierno y complacer a quienes te son queridos. Pero las hierbas puede suministrar una solución que está ciertamente mejor reconocida por el organismo, toma 50 mg en una sola dosis y no más de una vez al día, las mujeres que tienen una vida sexual regular. Fortalecer la erección y prolongar las relaciones https://heimlich-farmaceutico.com/ sexuales, hable con su médico para asegurarse de que su corazón es lo suficientemente sano como para tener relaciones sexuales. Bloquea los impulsos sexuales que se traducen en respuestas fisiológicas no deseadas, puede usar las tabletas Vardenafil sin preocupaciones.

ЦІКАВО
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *