Незалежна громадсько-політична газета

Місія депутата — допомагати людям і захищати їхні права

ФілюкАнатолій Філюк — один із чотирьох депутатів обласної ради, які отримали мандат довіри серед виборців району. Ось уже три роки він відстоює інтереси краян у найвищому самоврядному органі краю. Під завісу року журналісти «Полісся» поцікавилися у депутата про те, наскільки плідною була його робота у 2018-му. 

— Анатолію Миколайовичу, закінчення року – це період, коли виникає бажання озирнутися назад, подумати, що доброго й корисного було зроблено протягом року, що минає, і визначитися, куди та як рухатися далі. Чи ви вже аналізували свою депутатську діяльність?
— Звичайно. Як і переважна більшість депутатів. Я обраний депутатом Волинської обласної ради від Волинської обласної регіональної парторганізації політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП». Член фракції «УКРОП» в обласній раді. І, якщо узагальнити, скажу, що уся наша команда працювала над втіленням тих проектів та ініціатив, які мають практичну користь для людей. Виборці делегували нас, і мене зокрема, до обласного парламенту захищати їхні права – тож цим і займався. І за звітний період не пропустив жодного засідання сесії Волинської обласної ради та профільної комісії. Але робота депутата обласної ради важлива не тільки правильним голосуванням на сесіях чи внесенням пропозицій затвердити ті чи інші проекти рішень. На моє переконання, не менш важливою є робота і у міжсесійний період. Бо ж депутат зобов’язаний говорити з людьми та чути їх. Лише у тому випадку можна визначити правильний напрямок у вирішенні різного роду питань та проблем.
— Так, депутати обласної ради – це представники громади. І погоджуся з вами у тому, що головне їх завдання – створювати передумови для предметної допомоги у вирішенні певних проблем розвитку територій. Скажіть, чи вдалося вам протягом року посприяти у вирішенні якихось питань жителів Камінь-Каширщини?
— Я підготував і подав на розгляд відповідних органів влади та посадових осіб ряд запитів і звернень, що стосуються реальних потреб мешканців краю. Наприклад, озвучив потребу вирішення питання щодо отримання протоколів перевірки технічного стану транспортного засобу за місцем реєстрації. Тобто, щоб наші камінь-каширські власники вантажних автомобілів, причепів, автобусів (зокрема шкільні)… мали можливість отримати протокол техогляду у Камені-Каширському, а не їхати для цього у Луцьк.
Та переважна частина моїх запитів та звернень стосувалася освітньої галузі. І, скажу відверто, усі вони були підтримані.
Таким чином у регіон вдалося залучити певні кошти. Зокрема, після мого запиту стосовно виділення коштів на проведення капітального ремонту санвузлів у ЗОШ І-ІІІ ступенів села Пнівне на це було виділено 100 тисяч гривень. У відповідь на мій запит були спрямовані кошти з обласного бюджету і на вирішення інших проблем соціально-економічного розвитку громад району. Наприклад, на проведення капітального ремонту даху загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Гута-Боровенська виділили 200 тисяч гривень, на ремонт доріг у селі Воєгоща – 50 тис грн, на ремонт доріг у селі Видерта – 50 тис грн, на ліквідацію наслідків пожежі у школі села Ворокомле – 20 тис грн та на придбання і встановлення дверей у Ворокомлівському будинку культури – 50 тис грн, на капітальний ремонт Ново-Червищанського будинку культури – 100 тисяч гривень, на ремонт МПО у Гуті-Боровенській – 50 тис грн, ремонт дитячого садочка у Тоболах – 200 тис грн. З моєї ініціативи віділено також кошти на заміну вікон у школі села Видерта (100 тисяч гривень).
Взагалі я постійно спілкуюся із своїми виборцями. Здійснюю прийом громадян у своєму окрузі незалежно від днів і годин прийому. А також регулярно інформую про свою депутатську діяльність у соціальних мережах, зокрема на своїй сторінці у Фейсбуці.
— На останній сесії Волиньради ви озвучили звернення жителів села Гута-Боровенська та колективу місцевого ДНЗ «Сонечко». Яку проблему порушують люди?
–Гуто-боровенці просять посприяти у придбанні котла для опалення приміщення дитячого садочка. Справа в тому, що дошкільний заклад опалюється твердопаливним котлом, котрий зараз перебуває в аварійному стані. Тож я просив доручити провести обстеження стану котла та забезпечити фінансування на придбання нового. Це дуже важливо, адже це питання здоров’я дітей. До речі, заклад переповнений, наразі його відвідують майже вдвічі більше дітей, ніж це передбачено нормативами. Тут діє чотири вікові групи і в них налічується 79 діток (розрахований на 43 дитини).
— Анатолію Миколайовичу, напевне, досить часто звертаються до вас люди із особистими проблемами?
— Люди звертаються з різними питаннями. І велика частина їх дійсно є особистого характеру. Зрештою кожен депутат облради має свій депутатський фонд у розмірі 100 тисяч гривень, яким може користуватися та надавати допомогу тим, хто її потребує. Я використав всі кошти свого депутатського фонду. І пішли вони переважно на допомогу важкохворим людям із мого округу та інших населених пунктів району.
— Скажіть, у наступному році на що збираєтесь спрямувати свою депутатську роботу?
— Якщо конкретно, то в моїх планах — допомогти поліцівській громаді вирішити питання офіційного оформлення документів на стави та їх зарибнення. Лобіюватиму також питання перекриття (ремонт даху) дитячого садочка села Ворокомле.
Чималою проблемою для жителів району є поганий стан доріг. Приємно, коли деякі громади беруться самостійно в силу можливого облаштовувати шляхи у своїх населених пунктах. Але коли питання стосується доріг державного значення, то вони просто безсилі щось зробити. Відтак, щоб їх почули, вони готові виходити на протести. Втім, якщо справді є проблема, потрібно проаналізувати усі можливі способи її вирішення. Тож по можливості спрямовуватиму свої зусилля на те, аби у районі вдалося щось зробити у цьому напрямку. Також є ще чимало проблем, які стосуються медицини та освіти.
Але скажу, що у багатьох випадках їх вирішення залежить від спільних зусиль. І зусиль передусім конкретних громад. Я вважаю, що не варто чекати, доки хтось із верху прийме рішення, коли і яку саме проблему настав час вирішувати в тому чи іншому селі. Треба почати дбати про спільне майбутнє для свого будинку, вулиці, села чи міста, зокрема. А це означає, що створення ОТГ – якраз той шлях до наведення ладу у нашому краї.
Спілкувалася Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *