Незалежна громадсько-політична газета

Безкультур’я і варварство

сОбабіч дороги з Каменя-Каширського у напрямку села Клітицьк в урочищі Дубицьк є освячена криничка на місці давнього джерела з надзвичайно чистою, цілющою водою. Про цю місцину побутує багато легенд. Колись тут було ще й поселення. Але на початку 50-х років минулого століття, коли країною прокотилася хвиля боротьби із працелюбним і заможним українським селянством, хуторянські сім’ї з цих місць зселили, вислали у Сибір. А криничка без людської турботи замулилась. І ось, нарешті, її не так давно відновили.

Працівники водного господарства району спільно з лісівниками дбайливо розчистили джерело, встановили новий кадуб, накрили купіль. А щоб спраглі подорожуючі могли відпочити — встановили поряд зручну бесідку та обнесли це місце огорожею. Також вони відвезли на аналіз проби води, який показав, що вона дуже добра, багата на срібло.

І знову до цього мальовничого куточка, позначеного Божою милістю, де задзюркотіла з новою силою з-під землі цілюща джерелиця, потягнулися люди. Жителі часто приїжджають сюди, щоб набрати води, а у теплу пору тут завжди багато відпочивальників.

На жаль, не всі з них бережно ставляться до зробленого дбайливими руками. Сміттям, переважно поліетиленовими пакунками та порожніми пляшками, можна сказати, встелена лісосмуга цього урочища. А якісь варвари, певно із нездоровим глуздом, нещодавно навіть потрощили і повиламували обриштування накриття, яке встановлено, щоб опале листя з дерев не засмічувало проточне русло джерела. Їх не спинило навіть те, що джерело освячене і його купіль прикрашають православний хрест та ікона.

Питається: кому заважає краса, створена для всіх нас? І найбільш болить і крає серце образа від того, що це роблять не якість там приїжджі   здалеку зайди, а наші земляки, які живуть поряд з нами. Як привчити їх до культури? Коли вони вже зрозуміють, що зелені зони — не смітник! Такі місця, тим більше територія біля природних джерел, до яких здавна з особливою шанобливістю ставилися наші пращури, вважаючи криниці благодатними, мають бути чистими.

Олесь Федорович,

фото автора.

 

НОВИНИ
One comment on “Безкультур’я і варварство

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *