Незалежна громадсько-політична газета

Козацькому роду нема переводу

с..Вважаєте, епоха козаків давно минула? А от і ні! Звитяжний дух наших предків продовжує струменіти жилами сучасних поколінь українців і українок – це власним прикладом підтверджують учасники цьогорічного обласного Фестивалю фізичної культури та військово-патріотичного виховання учнівської молоді, що  відбувся у селі Гаразджа Луцького району.

Величезна співоча, спортивна та надзвичайно креативна “ватага” із понад півтисячі нащадків мужніх лицарів впродовж п’яти днів таборувала посеред лісового масиву, де юнаки і дівчата опановували навички виживання у “дикій” природі, вчилися надавати першу медичну допомогу, готувати смачні страви на багатті, гартували дух боями на шаблях, і, звісно, змагалися між собою в спритності, вправності, силі, ерудиції. Крім того під час спеціальної виставки діти мали змогу ознайомитися із зразками військового озброєння.

Стартував фестиваль традиційним парадом команд. Кожна команда презентувала свій навчальний заклад піснями, танцями, демонструванням елементів козацького гопака, військового вишколу. Опісля імпрези на учасників чекали щоденні конкурси на стрілецький хист, вміння долати перешкоди, орієнтуватися на місцевості, перетягувати канати, тощо, а ще — на перевірку знань з історії України.

Пройти складний відбір зуміли лише шість команд (по три в кожному виді змагань), яким у підсумку й дісталися почесні грамоти та кубки. Насамперед тішить, що двічі переможна сходинка підкорилася представникам Камінь-Каширщини. Зокрема, в дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі “Сокіл” (“Джура”) друге загальнокомандне місце вибороли юні джури із ЗОШ села Раків Ліс (склад  команди: Оксана Рудчик, Юлія Давидюк, Олександр Грищук, Дмитро Деркач, Павло Остапук, Богдан Карпік, Дмитро Сіжук,  Сергій Залуський), подібний результат і в козачат міського НВК №1 (склад команди: Михайло Савчук, Анастасія Павлючук, Роман Каширець, Мар’яна Мартинюк, Ярослав Сидорук, Катерина Домарецька, Катерина Павлючук, Олег Лесик, Андрій Сидорчук, Іванна Каширець, Олександр Єфімов, Анастасія Сорочук), котрі виступали на фізкультурно-патріотичному фестивалі “Козацький гарт”.

Щодо індивідуального заліку, то тут ми знову серед лідерів. Одразу в кількох дисциплінах не було рівних ученицям ліцею Іванні Каширець і Анастасії Сорочук. Так, Іванка стала першою в човниковому бігу, здолавши відведену дистанцію за 9.00 секунд. Те ж саме у стрибках у довжину з місця, де юнці підкорилися 2,40 метра; її колега Анастасія Сорочук — із 2,36 метрами. Краще за всіх дівчатка стрибають і на скакалці. За відведені на виконання конкурсного завдання 30 секунд обидві зуміли зробити понад сотню скоків.  Також  команди нашого району вибороли першість у грі по перетягуванні линви (каната). Прекрасні результати показали учасники команди НВК №1 у конкурсі “Козацькими стежками” (орієнтування на місцевості), зайнявши друге місце.

Олександр ПРИЙМАК.

S4240023

S4200041

S4230053

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *