Незалежна громадсько-політична газета

Чому смердить від очисних далеко за санітарною зоною?

сЗа межами міста у напрямку села Воєгоща за якихось кілька десятків метрів від  дороги  знаходиться, без перебільшення, стратегічний для Каменя-Каширського об’єкт. Це — очисні споруди, куди збігають всі каналізаційні стоки міста. Зрозуміло, тут не повинно пахнути парфумами. Але якщо ще кілька років тому, будьмо об’єктивні, звідти не розносилися ніякі запахи, то сьогодні сморід від очисних відчувається далеко. Чому так? Що сталося? Відповіді на ці запитання спробували знайти журналісти “Полісся”. 

Система централізованого водовідведення у місті, комплекс споруд, що забезпечують очищення стоків, збудовані близько півстоліття тому. Завдяки їм жителі міста мають комунальні зручності, а природа — безпечні стоки з наших квартир і будинків. Але за десятиліття роботи каналізаційні мережі і очисні споруди, звичайно, дещо зносилися. Нам вдалося з’ясувати, що у даний час найбільшою проблемою очисних є система аерації стоків, яка вийшла з ладу.
Міська влада знає про це і шукає варіанти вирішення проблеми.

— Спочатку ми думали, що причиною даної ситуації є замулення ставків біологічної доочистки, яких загалом шість. Тому минулого року у бюджеті міської ради були передбачені кошти, аби привести їх до ладу. 200 тисяч гривень виділили на ремонт лотків на мулових площадках для скидання мулу, що утворюється після очистки стоків, — розповідає міський голова Василь Бондар. Він, як санлікар за фахом, без сумніву краще інших пересічних громадян розуміє серйозність проблеми. Проте не приховує, що проведений минулоріч ремонт не вирішив усієї проблеми. Тож ремонт очисних споруд міста продовжиться і цьогоріч.
За словами міського голови, тепер потрібно замінити систему аерації блоку ємкостей. Аераційна система аеротенків є основою біологічного процесу очистки каналізаційних стоків. Вже кілька років вона не працювала так, як належить. Відповідно через низьку концентрацію розчиненого кисню недостатньо інтенсивно перемішувалася мулова суміш. А це призводило у свою чергу до залягання активного мулу.
Тільки от, як завжди, у кожній важливій справі постає фінансове питання.
— Депутати міської ради погодилися передбачити у міському бюджеті на цей рік 200 тисяч гривень на виготовлення проекту заміни системи аерації, – окреслює план вирішення назрілої проблеми Василь Бондар. — Як зробимо проект, то будемо більш точно знати, скільки ще треба коштів на те, щоб придбати всю систему аерації з енергоощадними двигунами.
Василь Іванович наголошує саме на енергоощадності майбутнього обладнання, адже витрати на електроенергію у випадку встановлення системи аерації будуть колосальними.
— Ми маємо двигун, котрий може працювати на очисних, але він споживає 50 квт/год. Неважко полічити, що впродовж доби він накручуватиме 1200 квт/год, за місяць — 37200 квт/год. У бюджеті міської ради буде непросто знайти такі кошти на оплату електроенергії. Тож ми маємо намір придбати сучасну систему, цілком ймовірно, що іноземного виробництва, котра буде і ефективною, і енергоощадною, — резюмує місь-кий голова.
Міська рада вже цікавилася, скільки може коштувати придбання нового обладнання. І це небагато-немало – орієнтовно 600 тисяч гривень.
— Так, це немала сума. Цілком можливо, що ми спробуємо подати запит у Кабмін про виділення коштів, як це було у випадку з придбанням спецтехніки для започаткування у Камені-Каширському роздільного сміттєзбирання. Шукатимемо кошти і в місцевому бюджеті. Напевне можу сказати одне: практично нереально буде викроїти таку суму з міської казни, якщо місто пов’язати путами об’єднаної територіальної громади, — підсумував Василь Бондар.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *