Незалежна громадсько-політична газета

Олексіївка потребує дитячого садочка

1аНагальну проблему зобов’язані вирішити чиновники міського і районного рівнів разом з депутатами

На очах Олексіївка обростає навіть не новобудовами, а цілими мікрорайонами. Якщо ще в кінці 80-х років минулого століття вона була таким собі невеликим колгоспним поселенням із кількома вулицями, де мешкало трохи більше шестисот жителів, то за останні роки це село розрослося до потужного кварталу забудови, розмахам якого можуть позаздрити навіть луцькі мікрорайони.

У той же час тут проживає немало людей віруючих. І тому-то у багатьох сім’ях сповідують житейське правило — скільки Бог дасть дітей, стільки й має бути. І лелека, слава Богові, не лінується сюди навідуватися. Носить без передиху і Ганнусьок, і Сашків, і Павликів… Наприклад, у 2017-му тут народилася 61 дитина. Одна біда: всі олексіївські діти мусять вчитися і виховуватися “в приймах” — у міських школах та садочках. Межі, як такої, між Каменем-Каширським та Олексіївкою вже не існує: з одного боку центральної дороги люди живуть у місті, з іншого — у селі. Ось тому й не стояло раніше так гостро питання про те, щоб у Олексіївці були свій садок чи школа.

За кілька кілометрів — три міські добротні ДНЗ. До найближчого з них – три кілометри. А от коли в них також стало тісно, мамам Олексіївки стало нікуди возити своїх маленьких чад. Практично на кожній вулиці села ростуть, як гриби після дощу, нові хати. Добротні, в два поверхи. У кожному дворі — гойдалки і кожна господиня, коли спитаєш про сільські будні, одразу нарікає, що не може записати дитину у садочок.

Матусі змушені кидати роботу та сидіти вдома. Однак, аби навчити читати та лічити і хоч трохи розвинути малечу, вони не завжди мають змогу та час. Олексіївка – село, а в селі завжди є вдосталь хатньої роботи.

— У нас тут діти — практично у кожній хаті! – емоційно розповідає молода мама Людмила Римарчук, у якої своїх троє дошкільнят. — Є такі батьки, що водять чи точніше возять малечу у Камінь, а багато й таких, які не можуть вийти на роботу чи лишають малих з бабусями та дідусями. Дуже хочеться, щоб і у нас нарешті запрацював свій дошкільний заклад.

Сьогодні всі міські дитсадки переповненні, без перебільшення, у них як в “рукавичці” з казки про лісових звірів. Якщо вірити електронному реєстру закладів дошкільної совіти, то лише у міському ДНЗ №4 “Світлячок”(найближчий до Олексіїки) при нормативній наповнюваності 107 діток на сьогодні виховується 135 малюків. А ще 67 маленьких мешканців стоять у черзі. Ще більш перевантажені садочки №2 “Дзвіночок” та №3 “Казка”. У черзі до них загалом стоять майже 408 міських діток.

Зрозуміло, що відкриття додаткових груп проблеми не вирішить. Місто тягне своє житлове будівництво все далі на околиці. Через те, що вулиці, які, для прикладу, примикають до тої ж Олексіївки, розтяглися на кілометри, водити в міські садочки з них діток — далеко та незручно. Хто має змогу слідкувати за електронними картами пошукової системи Google, то, певно, помітив, що в Камені-Каширському такими швидкими темпами з’являються нові вулички та провулки, що навіть ця сучасна база не встигає їх внести у свою цифрову систему.

Забудова — то, звичайно, добре. Але через те, що років надцять нікому з чиновників “потилиця не свербіла”, як люди житимуть, коли захочуть звести хату на околиці, тепер молоді сім’ї  живуть, як колись їхні бабусі і дідусі на віддалених хуторах.

Сьогодні, як ніколи, назріла необхідність розширення мережі дошкільних навчальних закладів міста. Особливо там, де є нові будинки. А жителі Олексіївки навіть з місцем під садочок вже визначилися.

Зокрема, депутат міськради Олег Шумік повідомив, що до нього звернулися представники громади Олексіївки з пропозицією реконструювати приміщення контори колишнього радгоспу, яке стоїть пусткою та заростає чагарниками, під дошкільний заклад.

— Це двоповерхова будівля. Жителі просять викупити її. Треба організувати переговори із власником, чи захочуть її продати, і за скільки, — наголосив Олег Дмитрович.

Обранці міста підтримали такий проект рішення та створили спеціальну комісію, на яку поклали обов’язок вивчити це питання.

Начальник відділу освіти РДА Віктор Пась у коментарі журналісту нашого видання зауважив:

— Ця ідея дуже хороша для міста і цілком реальна. В селищі Ратне вже будують новий дитячий садочок! Чому Камінь-Каширський в цьому плані гірший? Я готовий зі свого боку підтримати таку ініціативу. Якщо міська рада “закрутить” цю справу, то можна буде сподіватися й на підтримку районної ради. Адже діти — наше майбутнє. Дитячі садочки — це ж не тільки місце, де дитина має під наглядом провести день, поспати та поїсти, а вона ж там і розвивається, знайомиться з азами творчості, вчиться колективізму, спілкуванню.

А від жителів довелося почути: якщо матимуть свій дитсадок, то діток народжуватимуть ще більше. Недарма ж говориться, що майбутнє країни — то її діти. Якщо ми подбаємо про них сьогодні, то в майбутньому буде кому піклуватися і про нас з вами.

Олесь Федорович,

село Олексіївка,

фото автора.

 

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *