Незалежна громадсько-політична газета

Чекаємо об’єднання вольовим рішенням?

Чи не вперше за три роки, відколи триває реформа децентралізації, на такому рівні в районі розглянули і обговорили питання об’єднання територіальних громад. Сталося це минулого понеділка на засіданні колегії райдержадміністрації.
Що можна сказати? Втрачено і часу, і можливостей, передусім фінансових, немало. Але, схоже, як засвідчив діалог, окремі з сільських голів і ні чуть за цим не шкодують. Один з них навпаки вважає, що, може, це і краще, що в районі досі утримуються від об’єднання в ОТГ. Правда, у чому полягає це “краще”, він не роз’яснив.
Як не старалася розтлумачити суть децентралізації експерт Волинського центру місцевого самоврядування Оксана Урбан, схоже, цей пан, як і окремі інші, так і не збагнули, що процес цей незворотній. Адже, за інформацією гості з Луцька, територія Волині на понад 40 відсотків уже покрита ОТГ. А в разі, якщо цей показник сягне за 50 відсотків, то центральний орган виконавчої влади набуває права завершити процес децентралізації в області вже не зважаючи на принцип добровільності, тобто своїм вольовим рішенням. І саме це сьогодні має стимулювати передусім сільських і міського голів до конкретної роботи щодо об’днання в ОТГ. Іншого не буде. Врешті через байдужість район може втратити у територіальному устрої. Адже окремі сільські ради, які знаходяться далеко на периферії від центру, вже сьогодні тяжіють до громад інших районів. Приклад: Карасинська — до Тойкута (Ковельський район), Новочервищанська — до Прилісне (Маневицький район), Видричі — до Велимче (Ратнівський район). І це може статися, якщо й далі займати позицію вичікування. Розуміння цього прийшло і до голови РДА Валерія Дунайчука: “Якщо ми нічого не будемо робити, то район роздерибанять. Залишиться лише місто. Ми цього хочемо?” — риторичним запитанням поставив крапку у цій дискусії керівник виконавчої влади району.
Врешті члени колегії вирішили пропонувати керівникам громад у місячний термін розглянути можливість формування єдиної об’єднаної територіальної громади в межах Камінь-Каширського району з центром у місті Камені-Каширському. Така ініціатива влади миттєво викликала у соцмережах хвилю як позитиву, так і критики. Що думають про це самі сільські голови, депутати різних рівнів, активні громадяни? Їхні коментарі-відповіді читайте у наступному номері газети.
Петро ТРОФИМЧУК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *