Незалежна громадсько-політична газета

За “зайві” квадрати платіть податок

article_242979_photo0_74554_mid315Камінь-Каширська міська рада встановила ставку податку на так звані “зайві квадрати” об’єктів житлової нерухомості, відмінної від земельної ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб.
Депутати вирішили, що база оподаткування об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:
а) для квартири / квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку / будинків незалежно від їх кількості – на 180 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток ( у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.
А ось за кожен квадратний метр квартири, будинку (квартир чи будинків) понад зазначену норму відтепер доведеться платити податок у розмірі 0,3 відсотка (9,6 грн.) від розміру мінімальної заробітної плати, що з 1 січня ц.р. становить 3200 грн.
Такий же розмір податку встановлено на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів нежитлової нерухомості, які розміщені на земельних ділянках, право власності або право користування яких оформлене належним чином згідно існуючого законодавства, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб. Водночас тим власникам об’єктів нежитлової нерухомості , які розміщені на земельних ділянках, право власності або право користування яких не оформлене відповідно до існуючого законодавства (відсутній договір оренди земельної ділянки або відсутній правовстановлюючий документ, що посвідчує право власності або право постійного користування на земельну ділянку), доведеться платити податок за кожний квадратний метр у розмірі 1,5 відсотка (48 грн) від розміру мінімальної заробітної плати.
Разом з тим міські депутати вирішили звільнити від оподаткування господарські (присадибні) будівлі – допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції та інші будівлі і споруди, що розміщені на земельних ділянках, наданих для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд, якщо загальна площа такої нежитлової нерухомості, що перебуває у власності одного платника податку, не перевищує 250 кв.метрів. Площа, що перевищує 250 кв.метрів, оподатковується за ставкою 0,3 відсотка від розміру мінімальної заробітної плати (9,6 грн.)
Взагалі звільнені від оподаткування об’єкти житлової (нежитлової) нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).
Петро ТРОФИМЧУК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *