Незалежна громадсько-політична газета

Від пишних весіль із хором та короваєм до шлюбних церемоній через застосунок «Дія»

ГОЛОВНЕ

Сьогодні послуги громадянам надають четверо працівників Камінь-Каширського відділу ДРАЦС

Завершилась понад 60-літня історія буття Камінь-Каширського відділу державної реєстрації актів цивільного стану по вулиці Шевченка, в будівлі поблизу річки. Тепер лише світлини нагадуватимуть про фотосесії молодят на старих широких сходах установи і на довколишніх пейзажах берегової зони. Не забудуть працівники ДРАЦСу й курйози, які траплялися з ними там: переплутані імена наречених чи помилкові увімкнення музики під час церемоній. Запросто згадають імена женихів з рекордною кількістю одружень та те, що найбільша народжуваність саме у Стобихівці.
Уже місяць відділ функціонує в новому затишному приміщенні з сучасним інтер’єром, на другому поверсі Центру зайнятості, й пропонує громадянам нові модернізовані послуги.

За 60 літ приміщення взагалі не змінилось

7. Найдовше кервала відділом

Тетяна Ткач, яка найдовше очолювала відділ – 23 роки, проводить церемонію шлюбу у далекому 1989-му.

6. ХОР

У 1980-х роках понад десятиліття при установі діяв хор, який брав участь в обрядових церемоніях.

Перші акти цивільного стану (укладання чи розірвання шлюбу, реєстрація смерті чи народження, зміна імені тощо) почали реєструвати в державних установах на наших теренах у 1944-1945роках. Колись, при управлінні Народного комісаріату внутрішніх справ, існувало Камінь-Каширське міське бюро ЗАГС. Потім у документах знаходимо назву «Управління міліції по Волинській області, Камінь-Каширське районне бюро ЗАГС». За часів незалежної України найменування трансформується у РАГС, а ще згодом – у ДРАЦС.
Із 1962 року установа реєстрації стану цивільних актів оселилася в кабінетах двоповерхівки по вулиці Шевченка, 10. І проіснувала тут до осені 2023-го. За весь цей період інтер’єр та фасад будівлі залишився без змін. Тож по знімках, зроблених тут у різні роки, можна здогадатися про те чи інше десятиліття лише за стилем одягу й зачісок у людей.
Правда, у 1991-му радянські знамена в обрядовому залі замінили на українські. Ці стіни бачили тисячі весільних суконь, запашних короваїв з традиційними та класичними оздобленнями, галасливих гостей з автентичними піснями тощо. Сюди приходили і з радощами народження дитини чи одруження, і з болем втрати рідної людини. Саме тут на папір, а згодом і в електронні бази, почали потрапляти міні-історії кожного уродженця міста, а потім і краю.
За 60 літ тут було укладено, зокрема, 5262 шлюби (це не враховуючи тих, які до 2020-го реєстрували по сільрадах). Серед них було чимало одружень з іноземцями. Так, серед найчастіших зятів і невісток інших національностей були поляки, молдавани, узбеки, білоруси, росіяни, азербайджанці, уродженці країн Прибалтики. Весільний бум зазвичай спостерігали по якихось визначних і символічних датах, як, наприклад, 14 лютого 2020 року. А чи не найврожайнішим на шлюби був 2010 та воєнний 2022 роки. Торік на рушничок щастя стало 217 пар, з яких сотня – наречені-військовослужбовці. Бувало навіть по 7 весіль за добу. Зважаючи на обставини, більшість молодят єднали долі тихо й швидко, церемоній було лише 54. Для порівняння, цьогоріч відбулося вже 134 урочистих. Останнім часом, між іншим, суттєво скоротилися випадки розірвання шлюбу. Сьогодні працівники відділу організовують виїзні церемонії, які користувалися особливим попитом у 2017-му, а також з 2019-го здійснюють урочисті обряди ювілеїв весіль. Першими клієнтами, яким організували такий захід, були, вже нині покійні, жителі райцентру Роман та Лідія Бобки. Вони вдруге зіграли весілля через пів століття та стали частиною історії нашого міста.

На новому місці – нові послуги

4 перша церемонія на новому місці

Перша урочиста церемонія відбулась у новому приміщенні ДРАЦС для молодят Анни та Тараса.

Віднедавна Камінь-Каширський відділ ДРАЦС у Камінь-Каширському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції переїхав на другий поверх будівлі Центру зайнятості, на площу Незалежності, 8. Вхід з внутрішнього двору приміщення.
«Із 10 жовтня, ми вже вели прийом на новому місці. Хорошим знаком стало те, що в перший же робочий день зареєстрували 9 народжень, а 14 жовтня одразу три шлюби. Це вже понад 400 весіль за період повномасштабної війни на Камінь-Каширщині. З обновок, що стали доступними у нас зараз, модернізована послуга – заява про шлюб за 10 хвилин. Так, на порталі «Дія» тепер можна подати заяву про державну реєстрацію шлюбу й одразу обрати місце, час, формат та зал, де пройде церемонія. Весь процес триває кілька хвилин, а скористатися послугою можуть усі повнолітні українці, які мають електронний підпис. Днями провели вже навіть урочисту церемонію для перших таких наречених у нашому районі», – пояснює Катерина Струк, яка очолює установу з 2022 року. До неї керували чи виконували обов’язки начальників відділу Ніна Козік, Тетяна Бутакова, Тетяна Ткач, Людмила Ізвук, Олена Дерлюк, Ніна Сидун, Іван Бусько, Микола Матюк, Світлана Михалевич, Ірина Чоп. Доречі, донька Ніни Сидун — Тетяна Муц — уже понад 20 літ продовжує справу матері.

Іванна ГАЙДУЧИК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *