Незалежна громадсько-політична газета

Статус «селища міського типу» ліквідували

Маневичі та Любешів містами не стали.
У районі статус міста й надалі має лише Камінь-Каширський.

селище

Наприкінці минулого тижня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України”. Тепер згідно з ним в Україні ліквідовується статус селищ міського типу — будуть лише міста, селища і села. 

Як зазначається в документі, усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 000 жителів матимуть статус міст. Населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 000 жителів – просто селищами, інші населені пункти – селами.
Тож якого статусу набули «смт» Камінь-Каширського району? Зокрема, Маневичі, у яких проживає 10 тисяч населення.
Щоб розібратися із нововведеннями, журналісти «Полісся» звернулися за коментарем до професора Луцького національного технічного університету, доктора політичних наук, академіка Академії політико-правових наук Валентина Малиновського. Валентин Ярославович пояснив, що автоматичних кардинальних змін цей документ не передбачає: всі населені пункти залишаться в тому статусі, в якому вони є. За винятком селищ міського типу.
— Від моменту вступу закону в дію смт перейдуть в категорію селища. В Україні є 881 смт в тому числі 22 у Волинській області. Всі вони, зокрема і Любешів та Маневичі Камінь-Каширського району, стануть селищами. Не містами. Ті населені пункти, які хочуть змінити свій статус, мають відповідати критеріям. Наприклад, якщо у селищі проживає 10 тисяч населення і воно має намір стати містом, селищна рада може ініціювати перехід. Тоді повинні провести громадські слухання, селищна рада має прийняти рішення, а потім всі документи подати до Кабінету Міністрів України. Кабмін розглядатиме подання і в разі позитивного вирішення подасть пропозицію до ВР, яка може надати статус міста. У Маневичах більше 10 тисяч населення — вони можуть претендувати на статус міста, а Любешів — ні: там є лише 5,7 тисячі населення, — зазначив Валентин Ярославович.
До речі, закон також запроваджує нове поняття – «поселення». Так називатимуть компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Це можуть бути дачні кооперативи, а також тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *