Незалежна громадсько-політична газета

Камінь-каширці молилися до Богородиці разом з єпископом


с2Минулого тижня, в день, коли православні християни вшановують образ Божої Матері Волинської та Дванадцяти апостолів, Камінь-Каширський відвідав вікарій Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, єпископ Володимир-Волинський Матфей. У стінах Свято-Миколаївського храму, що у райцентрі, відбулося святкове богослужіння, на якому присутні молитовно вшанували Богородицю, попросили в заступниці нашого краю миру та спокою для землі Волинської та всієї України.

 Єпископ Володимир-Волинський Матфей (в миру Володимир Шевчук).  Народився він 6 вересня 1973 року в м. Сокаль Львівської області. У 1992 році вступив до Київської духовної семінарії, де на першому курсі став послушником Свято-Феодосіївського чоловічого монастиря міста Києва. 13 грудня 1992 року прийняв чернечий постриг з іменем Матфей та був рукопокладений у сан ієродиякона митрополитом Антонієм. У квітні 1994 року переведений у клір Волинської єпархії і призначений настоятелем церкви Святого Архистратига Михаїла с. Верба Володимир-Волинського району Волинської єпархії, а 22 листопада 1995 року став настоятелем собору Святого великомученика Юрія Переможця м. Володимира-Волинського. З 15 листопада 2006 року був призначений секретарем Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, а з 17 грудня 2006 року, згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату, у Володимирському патріаршому кафедральному соборі Києва був хіротонісований у сан єпископа з титулом Дрогобицький і Самбірський. 23 січня 2012 року рішенням Синоду призначений вікарним єпископом Волинської єпархії.

 Настоятель Свято-Миколаївської церкви отець Володимир Мицько розповів журналістам “Полісся”, що свято ікони Волинської Божої Матері відзначається у храмі ось уже 5 років. Священик повідав, що, на превеликий жаль, надзвичайно багато жителів району не знають, що 13 липня є днем вшанування Волинської чудотворної ікони.

— Ми відзначаємо День Казанської ікони Божої Матері, проте в той же час забуваємо про оберіг нашої рідної Волині — образ Божої Матері Волинської.  Тому в цей день щорічно з ініціативи нашого сьогоднішнього гостя, високопреосвященнішого єпископа Володимир-Волинського Матфея, ми здійснюємо молитовні богослужіння до Діви Марії, доносимо до людей значимість нашої волинської святині, нашого оберега.

По завершенні богослужіння єпископ Матфей розповів камінь-каширцям давню історію чудотворного образу Божої Матері Волинської, який був написаний приблизно у 1289 році для кафедрального собору Луцька на замовлення князя Мстислава Даниловича. Завершивши ж свою розповідь, високий гість нагадав, що цього дня в камінь-каширців подвійне свято. Адже саме 13 липня настоятель Камінь-Каширського Свято-Миколаївського храму отець Володимир Мицько відзначив свій 40-річний ювілей. Тому в присутності жителів району та гостей-священиків єпископ привітав отця Володимира та за заслуги перед церквою й приходом вручив йому Орден Святого Миколая, а також побажав міцного здоров’я, душевних і тілесних сил для пастирського служіння на ниві Христовій на многая і благая літа.

с3 с4

Сергій Шиліпук.

Фото автора.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *