Незалежна громадсько-політична газета

На заняття в дитсадок — з тривожною валізкою

Щоб отримати дозвіл на відновлення освітньо-виховного процесу в ЗДО  «Дзвіночок» м. Каменя-Каширського, облаштували укриття для перебування у ньому дітей під час повітряної тривоги. Тепер у місті повноцінно діятимуть два дитячих садки, облаштованих бомбосховищами. Третій — у закладі дошкільної освіти “Ясла-садок “Пролісок” у Підцир’ї.

unnamed (2)Минулого понеділка після півторарічної перерви у зв’язку з воєнним станом дошкільнята повернулися до занять. За словами директорки «Дзвіночка» Ірини Нестерук, заклад пройшов обстеження відповідальними службами, зокрема ДСНС, військовими, які підтвердили готовність приміщення до відкриття і безпечність перебування у ньому людей .

– У нашому випадку маємо найпростіше укриття, розміщене у підвально-цокольному приміщенні. За підтримки батьків та працівників закладу підготували долівку, замінили електропроводку, перевірили та прочистили вентиляцію, пофарбували стіни. Розмалювали так званий підземний простір яскравими фарбами, на стінах зобразили портрети персонажів із найулюбленіших мультфільмів. Крім того, облаштували зони для кожного колективу ЗДО, розмістили парти і стільці, іграшки та сформували локації для занять. Крім того, забезпечуємо постійний запас води, стежимо за наповнення аптечок із медикаментами. Кошти на придбання необхідних матеріалів для облаштування захисного приміщення надала міська рада, — зазначила директорка.

unnamedУ перший день довгоочікуваного відкриття дитсадка його вихованців ознайомили з раніше невідомим приміщенням та правилами поведінки у ньому. Аби не відлякувати дошкільнят моторошною назвою “бобмосховище”, простір називатимуть кімнатою безпеки. Відтепер усі дітки приходитимуть в садочок не лише зі своїми улюбленими іграшками, але й із тривожними валізками, які на час воєнного стану будуть невід’ємним атрибутом кожного вихованця. У рюкзаках мають зберігатися найнеобхідніші речі: теплий одяг, вода, сухе печиво тощо. На руці кожного дошкільняти — закріплені браслети з інформацією про особу.

unnamed (3)До слова, подібні споруди підземного простору в райцентрі окрім «Дзвіночка» має лише заклад дошкільної освіти “Ясла-садок “Світлячок”. Він працював у звичайному ритмі під час війни. Натомість ще один міський ЗДО «Казка» не функціонуватиме, зважаючи на відсутність у ньому можливості облаштування укриття. Третина від загальної кількості його вихованців уже перейшла до інших закладів дошкільної освіти міста. Директорка «Казки» Катерина Леснік наголосила на тимчасовій неспроможності відвідин очолюваного нею закладу. Натомість висловила сподівання, що із вирішенням питання щодо бомбосховища наша місцева влада не забариться, позаяк є запити від батьків відносно поновлення роботи саме цього ЗДО. За словами Катерини Андріївни, окреме приміщення, що слугуватиме в якості фортифікаційного об’єкта, потрібно будувати на території садочка, адже існуючий підвал для захисту дошкільнят та персоналу цілком непридатний. Оскільки спорудження укриття — справа довготривала, то завідувачка має надію, що заклад повноцінно може запрацювати хоча б із середини прийдешнього навчального року.

Тим часом, за словами Ірини Нестерук, охочих відвідувати садок «Дзвіночок» стає все більше. Однак не всі заяви можуть задовольнити, оскільки спроможність захисної споруди розрахована на 245 осіб, які одночасно можуть розміститися у ній в разі повітряної тривоги. А відтак багатьом бажаючим виховуватись у «Дзвіночку» буде відмовлено.

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *