Незалежна громадсько-політична газета

Василь Бондар: У місті немало робиться для поліпшення життя його мешканців

 
DSC_0234Час невпинний, здається, що він не йде, а летить. Ніби щойно будували плани на 2016-й, а уже практично видніється кінець першої половини поточного року. Отож, на що вистачило, а на що забракло сил і часу нашій міськраді, чи реалізовано в Камені-Каширському все, що планувалося у першому пів-річчі, та про багато чого іншого ми ведемо розмову з міським головою Василем Бондарем.

 Василю Івановичу, на сході України триває військове протистояння, у державі поглиблюється економічна криза, натомість на фоні всіх цих процесів наше місто цьогоріч виглядає більш ніж пристойно. Будуються тротуари, асфальтуються та ремонтуються дороги, неозброєним оком видно позитивні зрушення у комунальній сфері. Чим це все можна пояснити?

— Нічого надзвичайного у цьому немає. Просто завдяки змінам у Бюджетному кодексі України надходження деяких податків передали на місця, в тому числі й в Камінь-Каширський. Місто завдяки бюджетній децентралізації отримало додаткові фінансові надходження, тому вже маємо перевиконання бюджету майже на мільйон гривень.

— А як саме плануєте розподілити ці гроші?

— З усіх точок зору початок року був вдалий, але не потрібно завчасно радіти, адже значно піднялися й ціни. Взяти хоча б дороги. Їх вартість ремонту зросла майже вдвічі. Тарифи на електроенергію, що використовується на освітлення вулиць, стрибнули вгору з такою ж послідовністю, з якою падає курс гривні. Від ціни, в яку обходяться місту вуличні ліхтарі, темніє в очах. І це не може не турбувати. Для порівняння, електроенергія, яка використовується містом в нічний час для потреб вуличного освітлення, зросла в ціні з 29 копійок за кіловат до 1 гривні 91 копійки.

Отож! Не в тім питання, де гроші взяти, а в тім, як їх ефективно спрямувати у потрібне русло життєдіяльності міста…

— Чи є якісь резерви у міськради, щоб зменшити енергоспоживання, а відтак і витрати на електроенергію? Можливо, треба встановити більш ощадні лампи?

— Усе це давно вже робиться. Головне, маємо вільні кошти. Будьте певні, місто без вуличного освітлення не залишиться. Хоча повторюся, що сьогодні не все так просто. Люди за останні роки в матеріальному плані значно зубожіли.

— Що ви маєте на увазі?

— Останнім часом зросла кількість звернень жителів міста до міської ради з проханням надати матеріальну допомогу. Зрозуміло, стараємося підтримати передовсім хворих, а особливо тих, кому потрібні кошти на операції. Стараємося допомогти їм чим можемо. Також надаємо матеріальні допомоги землякам, які воюють в АТО.

— Ви згадали про воїнів АТО. Законодавством України передбачено систему пільг для цієї частини учасників бойових дій, зокрема, це стосується і надання їм земельних ділянок. Як просувається справа в цьому плані, адже на демобілізацію пішла четверта хвиля учасників АТО.  

— Наша міськрада вже виділила учасникам антитерористичної операції 130 земельних ділянок під будівництво. Заради справедливості треба сказати, що в цьому питанні не все так гладко, як здається на перший погляд. Левова частка з цих військовослужбовців — мешканці сіл. Вони, як показує практика, беруть землю в місті, щоб згодом заробити через її продаж. Розумію, що відповідно до закону і совісті треба виділити всім військовослужбовцям АТО земельні ділянки. Але земельних ділянок для забудови в місті не так і багато. Тому міські депутати вирішили так: якщо воїн із села надасть міській раді довідку із своєї сільради, що на її території вільної землі під забудову нема, то ми стратимемося таку землю знайти у нас, на теренах міста. Однак в першу чергу ми повинні забезпечити землею військовослужбовців з Каменя-Каширського. Переконаний, що 99 відсотків жителів міста в цьому плані підтримають мене.

— На початку року велися розмови про обладнання вулиць міста камерами відеоспостереження. Щось уже робиться?

— Для початку плануємо встановити шість відеокамер в центрі Каменя-Каширського. А загалом є намір встановити в місті двадцять чотири вуличні відеокамери, як правило, на в’їздах у місто, аби тим самим поліпшити криміногенну ситуацію.

— На одному із районних заходів голова районної ради Віктор Сус попросив вас перенести з території кінотеатру “Батьківщина”, де проведено благоустрій, два торгові ларки, які чомусь і досі там.

— Це справа найближчого часу. Власник кіоска, де реалізувалася преса, змінився. Я ніяк не можу до нього додзвонитися. Із власницею кіоска, де продаються пиріжки, вдалося домовитися, що їй буде надано інше місце для торгівлі. Вона дала попередню згоду на перенесення свого торгового місця в іншу частину ринкової території.

— Василю Івановичу, у своїй передвиборчій програмі ви неодноразово декларували, що будуєте місто європейських стандартів. Не відкрию Америки, якщо скажу, що в Європі торгівля спиртним, у тому числі пивом на вулиці давно під суворою забороною. Певно і наші люди прагнуть європейських порядків. Останнім часом вони багато скаржаться на те, що у Камені-Каширському практично у центрі міста, з порушенням закону, розливають пиво в пластикову тару в дерев’яній будці, яку навіть торговою точкою назвати не беруся. 

— Земельна ділянка, де стоїть кіоск “Заправка”, — приватна власність. Наскільки мені відомо, цей кіоск встановлений тимчасово, доки не буде зведена капітальна будівля самого магазину. Якщо там і є якісь порушення, то на це є відповідні контролюючі органи. А міська рада не має повноважень контролювати чиюсь підприємницьку діяльність.

— Василю Івановичу, приємно, що цьогоріч міська влада активно взялася за благоустрій міста, зокрема, доріг. До слова, раніше в місті в цю пору тільки й чути було нарікання на ями, а зараз — жодних скарг.

— Бо немає причин для нарікань. Програма соціально-економічного розвитку міста в частині ямкового ремонту доріг вже фактично на стадії виконання. Зокрема, ще залишилося відремонтувати частину дороги по вулиці Торговій. Приємно, що розпочаті роботи з благоустрою на вулиці Ватутіна. Вірю, що незабаром і ця вулиця буде встелена асфальтним полотном. Звичайно, хотілося б зробити більше, аби люди відчули реальні зміни.

Олесь Федорович.

 

ІНТЕРВ'Ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *