Незалежна громадсько-політична газета

Річка Цир стає схожа на струмок

Водна артерія заросла чагарниками, рослинністю, через що зменшується потік води, а це в результаті призводить до цілковитого її зміління і пересихання.

1

Як повідомили в Камінь-Каширській дільниці управління водних ресурсів, очистка річки в межах міста зазвичай проводиться частинами. Раз у 5 років її поглиблюють екскаватором, та наразі такої можливості немає через несправність техніки. Обкошуванням та очищенням берегів від зайвої рослинності займається русловий ремонтер, за яким закріплено 42 кілометри водойми у різних куточках нашого району. Він наводить порядок біля водних каналів не лише у межах міста, а й в селі Раків Ліс, Теклине, Бузаки та Видричі.

— Прослідкувати за станом берегів водойми по всьому периметру фізично неможливо. Робота щоразу виконується згідно з нормованим завданням, однак  нова рослинність з’являється знову і знову, тож прокошувати одну ділянку іноді доводиться аж по 5 разів. До того ж ціни на пальне суттєво зросли. На місяць йде до 40 літрів бензину. Тож заправка, ремонт мотокоси є дороговартісними витратами, які керівництво дільниці чомусь не покриває. От і доводиться все здійснювати за власний кошт, тобто витрачати майже всю зарплатню, – розповідає русловий ремонтер Василь Салюк.

Через скорочення працівників об’єм роботи значно збільшився. До прикладу, колись за одним оглядачем закріплювалося 7 кілометрів водойми, а зараз цілих 35-40! Та незважаючи на це, вчасна очистка річки має неабияк важливе значення. Адже величезна кількість рослинності призведе до зміління нижче дозволеного рівня, що в період рясних опадів може спричинити підтоплення та навіть паводок.

2

— Проєктно-кошторисна документація на очистку річки Цир у межах міста була замовлена міською радою ще 5 років тому, але через відсутність фінансування виконати роботи неможливо. Тож обкошування водних каналів проводиться вручну силами оглядачів гідротехнічних об’єктів. У зв’язку зі скороченням штату працівників, руслових ремонтерів залишилося лише 13 і 2 з них — на фронті. Виходячи з цього, обкошування проводимо вибірково по меліоративних системах. Що стосується міста, то воно проводиться в межах міського парку і гідротехнічних споруд для пропуску можливих паводкових вод. Розуміємо, що проблема досить велика, але вирішити її можна лише за наявності фінансування, — пояснює провідний інженер-гідротехнік Камінь-Каширської експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів Микола Глодік.

Якщо питання з повною очисткою річки Цир залишається ще відкритим, то в естетичний вигляд її приведуть до кінця цього місяця, пообіцяли в дільниці.

 Софія КРУЧІНІНА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *