Незалежна громадсько-політична газета

Чому мінеральні добрива дорожчі за золото?

Упродовж минулих понеділка і вівторка редакція отримала десятки дзвінків від наших читачів з наріканнями на підприємців, які торгують мінеральними добривами.
Зокрема, наша читачка Валентина К. з Невіра розповіла, що представники бізнесу непосильно підняли ціни на селітру, нітроамофоску. І це в той час, коли люди віддають останнє на підтримку армії.

ammoniumnitratekupitkiev-862x862

Журналісти “Полісся” з’ясували, що минулої неділі підприємці на ринку продавали мішок селітри аміачної за 1550 гривень. Нітроамофоску — по 1200-1400 гривень.
Ми зателефонували одному з підприємців, зокрема, Олександрові Д. з Каменя-Каширського. Чоловік розповів, що ціни на мінеральні добрива мало залежать від волі місцевих підприємців. Ринок добрив контролюють представники крупного бізнесу, які знаходяться переважно в обласному центрі. Вони мають великі складські приміщення, забиті вщент селітрою, нітроамофоскою. Однак не поспішають її продавати сільгоспвиробникам, дрібним підприємцям для подальшої реалізації. Причина зрозуміла: сезон застосування добрив лише розпочинається, а отже ціна на добриво, переконані вони, обов’язково зросте.
Головним виробником селітри в західному регіоні є підприємство у Рівному. Продукція підприємства містить 34 відсотки азоту, а отже і вартує дорожче. На сьогоднішній день місцеві підприємці за мішок правлять 1550 гривень. “На мішкові добрива, яке привезу самостійно з Луцька, я маю 25 гривень доходу”, — каже Олександр. Крім того на ринку трапляється польська селітра, яка містить 20 відсотків азоту. Відповідно вона дешевша — 1200 гривень за мішок.

Петро ПОЛІСЬКИЙ.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *