Незалежна громадсько-політична газета

На шляху до нового рівня освіти

Крок до вдосконалення та підвищення якості освітньої діяльності першим серед навчальних закладів Камінь-Каширської громади здійснив міський ліцей №2. На запрошення директорки установи Тетяни Митчик тут працюють представники управління Державної служби якості освіти, які проводять зовнішнє оцінювання роботи закладу.

unnamedЗа чотирма основними напрямками моніторингова група незалежних експертів перевіряє та водночас дає рекомендації щодо відповідності організації освітніх і управлінських процесів та дотримання закладом вимог законодавства. Діяльність педагогів навчального закладу та учнів під час занять оцінюють зовнішні експерти — запрошені працівники закладів освіти з інших міст. Спеціалісти звертають увагу як на успішні аспекти, так і на ті, що потребують вдосконалення.
— Інституційний аудит — це нова процедура вивчення освітнього середовища школи, що прийшла на зміну атестації, яка не передбачала по завершенню надання рекомендацій закладу та його засновнику. А освітній експерт виступає партнером, котрий допоможе і підкаже, як внутрішня система навчального закладу може працювати ефективніше, — зауважив керівник експертної групи, завідувач сектору роботи з експертами управління Державної служби якості освіти у Волинській області Володимир Матвіюк.
— Прикметно, що самі зовнішні експерти — це фахівці з інших громад та навчальних закладів. Це є свідченням неупередженості та прозорості аналітичного моніторингу. Можу сказати, що ліцей №2 веде курс до всебічного розвитку і ми знаємо про це давно. Педагогічний колектив значиться на високому рівні, люди відкриті до співпраці та перспективних змін. Готові до того, аби завтра стати кращими, аніж є сьогодні. Інакше й не може бути, позаяк запросити на позаплановий аудит ліцею, що проводиться на добровільних засадах, для аналізу його роботи та визначення рівня виявила бажання сама очільниця закладу.
unnamed (4)

Педагоги зліва направо: Тетяна Демидюк, Інна Ющик, Наталія Придатко, Наталія Дмитрук, котрі пройшли сертифікацію, та  керівник  експертної групи Володимир Матвіюк.

Втім оцінка освітнього середовища певною мірою залежить і від роботи педагогів. Важливо, який саме інструментарій використовує під час занять вчитель, адже вивчати одну й ту ж саму тему можна по-різному. Варто наголосити, що у школах, як правило, є проблема з наявністю та облаштуванням предметних кабінетів. До прикладу для якісного вивчення хімії обладнання в ньому має бути приблизно на 50 тисяч гривень. Але про це, на мою думку, має піклуватися держава, — зауважив експерт.
За умови, якщо у підсумку оцінювання якості освітнього середовища, згідно вимог та критеріїв, школа не здобуває високих результатів, то це не є вироком. Радше навпаки, у тому чи іншому навчальному закладі з’являться нові знання та можливості на шляху до вищого щаблю його розвитку, додав Володимир Матвіюк.
Плановий інституційний аудит школи проходитимуть кожних десять років. На черзі приймати незалежних експертів зголосилися в одому із навчальних закладів Маневицької громади. Натомість у Сошичне процедуру моніторингу пройшли ще в минулому році.
До слова, про активність педагогів громади в контексті вдосконалення вмінь, збагачення практичного досвіту, засвоєння сучасних освітніх трендів свідчить участь окремих із них у зовнішньому оцінюванні перевірки знань та компетентностей педагогічних працівників.
Нагадаємо, сертифікацію пройшли четверо вчителів молодших класів ліцею №1 імені Є. Шабліовського та одна педагогиня ліцею №2. Успішне завершення незалежного оцінювання дало змогу освітянам упродовж трьох років отримувати надбавку у розмірі 20 відсотків до заробітної плати.
На переконання педагогів, це блискуча можливість перевірити себе. У таких умовах передусім виграють молоді вчителі, позаяк сертифікація дає можливість педагогу на проходження позачергової атестації для підвищення кваліфікаційної категорії.

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *