Незалежна громадсько-політична газета

Кошти на відшкодування «чорнобильських» рецептів вичерпалися не у всіх

fa8ef4e3d93ad85efac063d46d8c4e03

З року в рік ведеться мова про те, що розмір асигнувань на компенсацію вартості ліків, придбаних за так званими «чорнобильськими» рецептами, у десятки разів менший від реальних потреб. Відтак прийом відповідних заяв органами соцзахисту у Камінь-Каширському районі нерідко закінчувався ще у першому кварталі. Відколи повноваження від державної влади перейшли місцевому самоврядуванню, ситуація відчутно не змінилася. Щоправда окремі громади розробили план, за яким здійснюють прийом документів від населення протягом усього року. Такий підхід не вирішує проблему із суттєвою нестачею коштів, але дозволяє глибше проаналізувати стан справ і допомогти тим пільговикам, які цього найбільше потребують.

Ми уже повідомляли, що відділ соціального захисту, праці та охорони здоров’я Камінь-Каширської міської ради припинив прийом документів на відшкодування вартості ліків, придбаних за «чорнобильськими» рецептами, ще в лютому. Тоді кількість зареєстрованих заяв покрила суму річного кошторисного призначення, а це майже 2 мільйони 930 тисяч гривень (з них 15 відсотків, згідно з встановленим порядком, спрямовувалося на зубопротезування). Виплату компенсацій, традиційно, здійснюють помісячно в міру надходження коштів з обласного бюджету, згідно реєстру. За схожим принципом працюють у відділі соціального захисту Маневицької селищної ради, де нещодавно також повідомили про тимчасове припинення прийому рецептів. При цьому зауважили, що станом на 20 жовтня цього року у громаді опрацювали 1296 заяв та використали усі передбачені на 2021 рік кошти — майже 1 мільйон 578 тисяч гривень та додаткові 28,7 тисячі гривень, які надійшли у жовтні.
Тим часом в інших громадах району журналістів запевнили: прийом заяв проводять помісячно, тож виділеної з обласного бюджету субвенції на фінансування виплат за «чорнобильськими» рецептами має вистачити до кінця року. Так, у Сошичненській громаді наразі мають «у запасі» близько 62 тисяч гривень з передбачених на рік майже 447 тисяч гривень. Станом на сьогодні отримали 300 пакетів документів.
Продовжують приймати заяви від населення і у Прилісненській сільській раді. Простежили, що за кожен місяць розглядають до 35-40 примірників, виплачуючи по 43 тисячі 926,3 гривень (загалом на потреби жителів громади на поточний рік в області передбачили трохи більше 527 тисяч гривень).
— Все суворо обумовлено згідно з чинним законодавством. Заяви проходять через спеціально створену комісію, яка розглядає кожен рецепт і призначає виплату. Компенсація регламентована постановою КМУ № 1303, де чітко прописано, що не можуть повертатися кошти за придбання лікарських засобів, які є в переліку доступних ліків. Тому, якщо рецепти на такі медикаменти потрапляють до нас — ми їх не відшкодовуємо. Тож тепер наші лікарі чітко знають, які ліки можна виписувати за «чорнобильськими» рецептами, що, в свою чергу, допомагає уникнути зайвої паперової тяганини і непорозумінь, — підкреслили у Прилісненській тергромаді. За помісячним планом відшкодування налагодили роботу і в секторі соціального захисту населення та охорони здоров’я управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради. У пріоритеті — відшкодування витрат на ліки онкохворим, психічно хворим та ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС. У середньому за місяць приймають до 100 заяв, які розглядають комісійно. Місцеві фахівці визнають, що додаткові кошти на компенсацію вартості ліків за пільговими рецептами були б далеко не зайвими, але за умови дотримання обраної стратегії мають «вписатися» у встановлений на поточний бюджетний період ліміт субвенції — 1 мільйон 851 тисячу гривень.

Іванна ВЕЛИЧКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *