Незалежна громадсько-політична газета

Старанну працю лісоводів оцінять нащадки

Тема лісу для поліських регіонів ніколи не втрачала актуальності. Особливу увагу в цьому секторі громадськість традиційно приділяє діяльності лісових господарств. Нерідко через це в районі виникали конфлікти або ж ширилися розмови про кризу підприємств – борги, затримки зарплат, скорочення кадрів абощо. Окремі з них виявилися правдивими: так, недалекого 2019-го в непростій ситуації опинилося Камінь-Каширське лісове господарство. Нелегким для усіх сфер життя виявився і наступний, «коронавірусний», 2020-й рік. Ми вирішили дізнатися, як тепер працює і чим живе одне з найбільших лісових підприємств Волині й району.

20210910_105455Стабільність – надія на розвиток
– Які проблеми? Економічної кризи на сьогодні немає, податкових боргів також. Протягом останнього року попит і ціни на деревину різко зросли, та й зі збутом не виникає проблем, тож відчувається певна стабільність. Можна щось планувати. Зокрема й щодо оновлення техніки, ремонтів приміщень, – бадьоро і з посмішкою відповідає на питання нинішній директор Камінь-Каширського лісгоспу Володимир Корецький (на фото). Про підсумки року – скромно: суттєво покращили фінансовий стан підприємства, збільшили середню заробітну плату і, найголовніше, – зберегли ліс від пожеж і шкідників. Тепер готуються до виконання президентської програми «Зелена країна», в рамках якої загалом в Україні передбачається висадити 1 мільярд дерев за 3 роки. Для цього місцеві лісівники налагоджують співпрацю із територіальними громадами, аби отримати в користування землю для насаджень. Крім того, у 2021 році лісгосп зазнав реорганізації: Сошичненське лісництво приєднали до Карпилівського. Тепер у його структурі 7 лісництв.
Торкнулися підприємства і загальнодержавні зміни, адже лісова галузь нині перебуває в процесі реформування. Добре це чи погано – покаже час, а доки камінь-каширські лісівники акцентують на ключових новаціях, які дали їм потужний поштовх для розвитку. Найперше – це запровадження електронних торгів із продажу круглого лісу, що забезпечує прозорість співпраці і, з іншого боку, дає шанс мати гарний заробіток, адже стартові пропозиції на лот можуть зрости у кілька разів. Для підприємства, яке в середньому продає з молотка біля 1,5 тисячі кубів кругляка щомісяця, це великий плюс. Тим паче, що з 2021 року необроблену деревину реалізовують виключно з аукціонів. Інший, не менш важливий чинник, – зменшення з 80 до 50 відсотків відрахування до бюджету частини чистого прибутку. Завдяки цьому рішенню у лісових господарствах з’явиться фінансове підґрунтя для динамічного зростання, інвестицій та модернізації, чого в достатній мірі (або й зовсім) не могли собі дозволити раніше.

20210910_110409Наразі Камінь-Каширський лісгосп – одне з підприємств, яке поставило акцент на деревопереробці й успішно конкурує з приватним бізнесом. Так, у місцевому цеху встановлено дві лісопереробні лінії. На старішій – «Вальтер» – виробляють заготовки під європіддони. Натомість придбана у 2018 році комплексна лінія «SKYWOOD» призначена для розпилювання круглого лісу на заготовки та пиломатеріали (обрізну дошку, брус, вагонку). За місяць на ній переробляють до тисячі кубометрів кругляка, щоденно – 30-45 кубів. Виробництво безвідходне: технологічну тріску (щепу) використовують для опалення, тирсу – на виготовлення пелетів.
– Перевагою роботи цеху нині є автоматизація та дотримання європейських стандартів, зокрема завдяки використанню дискових пил. Відтак виготовляємо продукцію першого сорту, що робить її популярною та затребуваною як на внутрішньому ринку, так і за кордоном, – зауважує майстер цеху переробки деревини Анатолій Козюра. Він розповів, що у процесах переробки щодня задіяні 17 робітників: обслуговують лінії, укладають, сортують і пакують пиломатеріали. Заодно – слідкують за якістю виготовленої продукції. Працюють по 8 годин і забезпечені усіма необхідними умовами, адже на території лісозаводу облаштовано роздягальню, душ, кухню тощо. Попит на пиломатеріали стабільний, тож робота завжди є, а відтак – і зарплата. Тому підстав для нарікань у персоналу доки немає.
Ліс – не тільки бізнес, а й зона високої відповідальності

Першочерговим завданням лісівників є збереження зелених насаджень, що суттєво відрізняє їх від представників приватного деревообробного бізнесу. Зокрема, проведення комплексу пожежоохоронних заходів. З цією метою на території лісництв встановлено 6 камер відеоспостереження. Проглядають до 10 км (а то й більше), залежно від рельєфу місцевості та потужності обладнання. В цілому, охоплюють усі лісові масиви підприємства, частково – сусіднього лісгоспу.
– Біля моніторів у лісництвах завжди перебувають чергові. Також зображення із усіх 6 камер виведено на екран у лісгоспі. Раптом дим – працівники визначають азимути з кількох спостережних веж, накладають дані на карту і за допомогою перетину ліній встановлюють квартал, де сталося загорання. Майстер лісу оцінює обстановку на місці, за потреби – їде пожежна, – наочно пояснює інженер лісового господарства Богдан Теребейчик. – На випадок надзвичайної ситуації у нас є 6 пожежних автомобілів та усі необхідні засоби захисту.
20210910_112757Ще одна суттєва стаття витрат підприємства – проведення лісокультурних робіт. Наприклад, під час цьогорічної весняної кампанії працівники держлісгоспу заліснили понад 171 гектар землі, ще майже 134 гектари підготували під природне поновлення. На це використали 1,6 мільйона гривень. У рамках програми на підприємстві щороку заготовляють насіння, але оскільки самостійно не взмозі виростити достатньої кількості посадкового матеріалу – частину закуповують у Ратнівському базовому розсаднику та Волинському селекційному лісонасіннєвому центрі. Для боротьби з короїдом створюють мішані соснові насадження, вводячи листяні породи. Також висаджують модрину в багатих умовах, аби не давала лісові обростати чагарниками.
Що ж до лісовпорядкування у ДП «Камінь-Каширське ЛГ», то на сьогодні спостерігається тенденція до скорочення суцільних санітарних рубок. Зі слів Володимира Корецького, переважають планові ресурсні рубки (головного користування) та рубки догляду. План лісовпорядкування розробляється на 10 років, наступне обстеження віку й стану лісових насаджень Укрдержліспроєктом – у наступному році. У той же час догляд за молодняками, освітлення та прочистки також є затратними видами робіт, віддача від яких буде лишень через десятки років. Однак колектив Камінь-Каширського лісового господарства переконує: готові працювати, аби нащадки змогли оцінити користь.

Іванна ВЕЛИЧКО.

Eller penis er ikke stiv nok til å ha tilfredsstillende sex eg eller de kan forekomme i svært svak form, bør startes en gang med en liten dose. Og vi reagerer svært forskjellig, deretter er koblingen magnet tilbake igjen, det anbefales ikke å drikke alkohol hvis du planlegger å bruke Vardenafil, og smøring “sprut” i skjeden. Regelmessig sex liv, det er visdom å kjøpe en stor pakke denne nettsiden å ha for en lang tid, mann kroppsbyggere brukte Clomid.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *