Незалежна громадсько-політична газета

Правда з-під грифу «Цілком таємно»

Вийшла книга, що відкриває історію краю і долі людей через документи радянських каральних органів

 

IMG_20210806_112735 завантаження (12)

Два роки тому камінь-каширський краєзнавець Сергій Ус (на фото) видав документально-публіцистичну книгу, створену на основі документів із усіх доступних архівів, «Хроніка Волинського Полісся». В основному усі матеріали, вміщені у першому томі видання, довгий час були під грифом «Цілком таємно». А тому завдяки автору книги чи не вперше вони стали доступними широкому загалу.

 

Видання одразу розійшлося серед дослідників історії краю. Тож автор, натхненний поціновувачами його праці, взявся до наступної роботи.
У першій книзі Сергій Ус вмістив зібрану інформацію, яка охоплює події із лютого 1944-го до червня 1945 років. Після цього йому вдалося знайти чимало цікавого матеріалу наступних місяців, років. Тож нещодавно у світ вийшов другий том «Хроніки…», де вміщено архівні дані радянських каральних відомств НКВС та НКДБ за період із липня по грудень 1945 року.
Автор вкотре наголошує, що документальні відомості подаються у книгах без найменших коректив та правок, тим більше без оцінок чи коментарів автора, щоб кожен читач зміг самостійно зробити висновки. Вміщені у виданні спецповідомлення, виписки, доповіді, оперативні зведення, телеграми…, в яких інформується про ОУН та УПА, будь-які дії, спрямовані на ліквідацію їх членів, знищення найменших проявів непокори радянській владі.
— Цілком можливо, що читач зустріне у «Хроніці…» і знайомі прізвища, і, не виключенно, прізвища родичів. Перевірити ж подану інформацію матиме змогу, скориставшись посиланнями на конкретні справи щодо кожного документа.
Отже, якщо ви вболіваєте за відтворення правдивої, достовірної історії України, зокрема Волині і Камінь-Каширщини, книга «Хроніка Волинського Полісся» може стати найбільш доступним джерелом інформації про події 1944-1954 років. І, як зазначає Сергій Ус, невдовзі у Камені-Каширському відбудеться її презентація.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *