Незалежна громадсько-політична газета

Власні доходи громад — головний ресурс розвитку

В умовах нового адміністративно-територіального устрою формування доходів місцевих бюджетів є особливо важливим елементом успішного розвитку. Адже громади з високим рівнем надходжень до своєї казни можуть реалізовувати соціальні та інфраструктурні проєкти, фінансувати різні програми місцевого розвитку.

budget-25183

Це зрозуміли всі територіальні об’єднання Камінь-Каширського району, тож кожне з них намагається тримати на контролі всі джерела надходжень, стимулювати їх та вишукувати додаткові. І за підсумками перших місяців можна зробити висновок, що їм це вдається — цьогоріч скарбниці ОТГ району наповнюються краще, ніж торік. Щоправда підсумки січня-травня 2021-го податківці підбивають за даними ще в межах старих районів.
Так, за даними головного управління державної податкової служби на Камінь-Каширщині та Любешівщині більш ніж на 50 відсотків зросли надходження, зокрема, податку на нерухоме майно.
Власники об’єктів нерухомості на території Камінь-Каширського району від початку року сплатили до місцевих бюджетів 933,5 тисячі гривень. Сума залученого громадами податку на нерухомість на 54,5 відсотка перевищує минулорічні показники.
На території колишнього Любешівського району ці надходження склали 462,5 тисячі гривень, що на 51 відсоток більше, ніж у 2020 році.
Зросли надходження податку і від підприємців-спрощенців. Для прикладу, до бюджетів громад колишнього Камінь-Каширського району єдиного податку за 5 місяців цього року найбільше сплатили підприємці-фізичні особи. Їхній внесок склав майже 8,3 мільйона гривень. Юридичні особи спрямували до місцевого бюджету 154 тисячі гривень єдиного податку. За цей же час сільськогосподарські товаровиробники поповнили бюджет на 32 тисячі гривень єдиного податку.
На Любешівщині підприємці-фізичні особи, які працюють в умовах спрощеної системи оподаткування, загалом сплатили 2,9 мільйона гривень єдиного податку. Юридичні особи — 38 тисяч гривень, сільськогосподарські товаровиробники — 88 тисяч гривень єдиного податку.
Хочеться вірити, що тенденція до збільшення надходжень у місцеві скарбниці утримається і громади за рахунок власних ресурсів можуть забезпечувати соціально-економічний розвиток територій.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *