Незалежна громадсько-політична газета

Лікарня починається із приймального відділення…

Окремі депутати Маневиччини закликають підтримати місцеву лікарню. Мова йде про необхідність облаштування на базі медзакладу сучасного приймально-діагностичного відділення. Для цього ще минулого року на виготовлення проєктно-кошторисної документації та експертизи проєкту із бюджету селищної ради було виділено майже триста тисяч гривень. Документи вже готові, втім через відсутність коштів далі справа не просунулася.

unnamed  unnamed

Надати динаміки задавненій проблемі мали шанс члени бюджетної комісії селищної ради. Перед ними стояло завдання провести попередній розподіл вільних залишків коштів, що утворилися в бюджеті ради на початок року. А їх небагато-немало – 11,3 мільйона гривень. Тож одні народні обранці, серед яких і депутатка Людмила Веремчук, наполягали спрямувати частину цих коштів на потреби місцевої лікарні, інші пропонували направити на інші потреби, що не є нагальними. Однак дійти згоди так і не вдалося. Фінансове питання без конкретного проєкту рішення було винесене на розгляд сесії, що відбулася 15 квітня.
Важливість даного питання для громади депутатка Людмила Веремчук обгрунтувала з трибуни сесійного засідання:
– Пріоритетність розбудови медичного закладу, зокрема, приймально-діангостичного відділення лікарні, має бути поза конкуренцією. Позаяк, маючи таку структурну одиницю, медустанова зможе претендувати на виділення державою коштів для придбання дороговартісного медобладнання, як то, наприклад, томограф. Крім того установа заявить про намір отримання статусу опорної лікарні.
Обіцянки влади про включення нашої лікарні до переліку опорних закладів досі не виконані, державні кошти на будівництво так і не надійшли. Вважаю, що потрібно розпочинати роботи за гроші громади. Отож зараз максимальний фінансовий ресурс слід спрямувати для лікарні і розпочинати тендерні процедури для визначення виконавця робіт.
Долею медзакладу переймається і директор Маневицької лікарні Олег Бегаль. Він зазначив, що оголошена загальна вартість проєкту приймально-діагностичного відділення становить понад дев’ять мільйонів гривень, проте станом на сьогодні ця сума дещо зменшилась. Так, у 2018-му коштом місцевого бюджету (понад мільйон гривень) тут вдалося провести ремонтні роботи другого поверху потенційного відділення, яке було у край занедбаному стані. Наразі залишається відновити приміщення першого поверху та обладнати заїзд швидкої до пункту прийому пацієнтів.
Олег Петрович наголосив, що саме тут вирішується питання потреби в госпіталізаціі, при необхідності надається невідкладна допомога. У першу чергу сюди потрапляють всі пацієнти, направлені на стаціонарне лікування сімейними лікарями. Відтак заклад має бути забезпеченим усіма необхідними апаратами, медтехнікою.
Аргументована позиція головного лікаря медустанови і окремих депутатів все-таки допомогла більшості обранців селищної ради зрозуміти життєву важливість питання і ухвалити позитивне рішення. Можливо, тих коштів, які депутати зголосилися виділити лікарні, буде недостатньо на реалізацію проєкту. Однак даний крок дає зрозуміти, що в майбутньому розпочате потрібно буде довести до кінця.
Депутати проголосували за виділення коштів на розвиток лікарні. Зокрема, 1 мільйон 300 тисяч спрямують на спорудження під’їзду машин швидкої допомоги до приймального відділення, майже 600 тисяч витратять на закупівлю медобладнання, 120 тисяч — на комп’ютерну техніку, 56 тисяч — на придбання хірургічних та лорінструментів, 76 тисяч — на ремонт каналізації, 20 — на придбання швидких ковід-тестів для воїнів АТО/ООС.

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *