Незалежна громадсько-політична газета

Частина чорнобильців не може отримати компенсації за ліки, придбані по рецептах у 2020 році

У такій ситуації опинилися жителі колишніх Новочервищанської і Тоболівської сільських рад, які увійшли до Прилісненської ОТГ.

unnamed

Зі своєю проблемою до редакції газети «Полісся» звернулася жителька Нових Червищ Наталія Ц. Жінка повідомила, що фактично лишилася компенсації за ліки, придбані по чорнобильських рецептах у 2020 році. Так, у Камінь-Каширському районі рецептів прийняли на ліміт виділених коштів ще на початку минулого року, тож з березня заяв від громадян більше не приймали. Натомість після завершення процесу децентралізації жителі колишніх Новочервищанської та Тоболівської сільських рад мають отримувати базові соціальні послуги в Прилісненській територіальній громаді, до складу якої ввійшли. Відтак, розповідає наша читачка, виникла патова ситуація для чорнобильців: у 2021 році Камінь-Каширська міська рада не приймає рецепти від жителів іншої громади, натомість Прилісненська сільська рада відмовляється виплачувати компенсацію за рецептами, виданими новочервищанцям у 2020 році, тобто до об’єднання, а відразу розпочинає прийом документів за 2021 рік. Виходить, витрачені тогоріч кошти людям ніхто не поверне.
Зрозуміло, що постраждалих від аварії на ЧАЕС така перспектива не дуже втішає, позаяк жити і лікуватися за мінімальну пенсію практично нереально. Так, бідкається пані Наталія, лишень за листопад-грудень минулого року на ліки за чорнобильськими рецептами витратила близько 5 тисяч гривень. При тому, що за місяць з чоловіком отримують 3800 гривень пенсії на двох. А окрім придбання медикаментів їм треба ще сплатити за електроенергію, купити дров, круп тощо, періодично заплатити найманим працівникам за допомогу по господарству. Водночас обоє не можуть обійтися без таблеток: жінка – гіпертонік, чоловік – інвалід першої групи, щодня приймає знеболюючі препарати. Аби «протягнути», змушені були навіть позичати гроші. Як бути тепер – не знають, адже, з одного боку, держава гарантує компенсацію, з іншого – лишила цього шансу шляхом обмеженого фінансування. А зараз взагалі незрозуміло куди звертатися. Тим більше, їхня проблема непоодинока – у подібній ситуації опинилися всі чорнобильці Новочервищанського та Тоболівського старостинських округів Прилісненської громади.
В управлінні соцзахисту населення Камінь-Каширської РДА вкотре пояснюють: через адміністративно-територіальне реформування фінансові повноваження від органів державної влади перейшли до місцевого самоврядування, тож функцію прийому документів безпосередньо від людей управління передало територіальним громадам (про новий порядок подачі заяв на компенсацію за чорнобильськими рецептами «Полісся» розповідало у випуску від 21 січня 2021 року). Юридично новочервищанці – жителі Прилісненської громади, тож і обслуговуються у Прилісненській сільській раді, зокрема і кошти, передбачені їм на компенсації за чорнобильськими рецептами, виділили туди. Натомість, наприклад, жителі любешівських сіл Велика Глуша, Мала Глуша, Щитинь та ін., які увійшли до складу Камінь-Каширської громади, звертаються за компенсацією в Камінь-Каширську міську раду.
У Прилісненській громаді журналістам повідомили, що чорнобильських рецептів у новому році ще взагалі не приймали. Ця процедура розпочнеться з 1 лютого. Наразі ще не можуть остаточно сказати, чи прийматимуть від громадян заяви із рецептами за 2020 рік, чи ні – питання вирішується.
– Наші фінансисти кажуть, що нам виділили гроші на 2021 рік і, відповідно, усі фінансові зобов’язання ідуть по 2021 році, а гроші на 2020 рік приходили на соціальний захист, до чого ми не мали відношення. Днями на сесії сільської ради ми обговорювали це питання, відповідні нюанси маємо узгодити з департаментом фінансів. Не тільки жителі Нових Червищ чи Тоболів опинилися в такій ситуації. На Маневиччині теж багато людей не доотримали відповідних компенсацій. Для нас всі люди рівні, всі наші і ми не вибираємо, кому відшкодовувати кошти. Але це фінансове питання, яке підлягає суворій регламентації. Поки що складається ситуація, що бюджетні видатки ідуть по поточному році, – прокоментував ситуацію заступник Прилісненського сільського голови Олексій Гнатюк.

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *